Στο Κατάρ οι «Ολυμπιακοί Αγώνες» της Βιομηχανίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Στο Κατάρ οι «Ολυμπιακοί Αγώνες» της Βιομηχανίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τετ, 21 Δεκεμβρίου 2011 - 07:44
Με τεράστια συμμετοχή και εξέχουσες παρουσίες πραγματοποιήθηκε φέτος στο Κατάρ η διοργάνωση με την ονομασία "Ολυμπιακοί Αγώνες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου", καλωσορίζοντας περίπου 7.000 συνέδρους, εκ των οποίων 500 ομιλητές, περισσότερους από 75 Αρχηγούς Κρατών και Υπουργούς διαφόρων κρατών

Με τεράστια συμμετοχή και εξέχουσες παρουσίες πραγματοποιήθηκε φέτος στο Κατάρ η διοργάνωση με την ονομασία "Ολυμπιακοί Αγώνες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου", καλωσορίζοντας περίπου 7.000 συνέδρους, εκ των οποίων 500 ομιλητές, περισσότερους από 75 Αρχηγούς Κρατών και Υπουργούς διαφόρων κρατών, περίπου 1.200 Προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους μεγάλων εταιριών από τον κλάδο της ενέργειας, 33.000 επισκέπτες και εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Το Συνέδριο άνοιξε ο Υπουργός Ενέργειας τον Κατάρ, Dr. Mohammed Saleh Abdulla Αl Sada, ενώ παρών ήταν και ο Εμίρης τον Κράτούς τον Κατάρ Σεΐχης Hamad Bin Khalifa Αl-Thani.

'Οπως παρουσίασε ο Υπουργός Ενέργειας η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει υπολογίσει ότι το ποσό των παγκόσμιων επενδύσεων που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για την ενέργεια μεταξύ 2011 και 2035 είναι περίπου 38 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 20 τρισεκατομμύρια δολάρια απαιτούνται για επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει ότι οι τεράστιες επενδύσεις πού διατίθενται εκ μέρους των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων τούς Θα πρέπει να επιτευχθούν με τούς λιγότερούς επενδυτικούς κινδύνους ώστε να καλυφθεί με ασφάλεια η μελλοντική ανάγκη της παγκόσμιας κατανάλωσης. Το μέλλον τον κλάδου της ενέργειας είναι μια αμοιβαία ευθύνη πού εξαρτάται από τις δεσμεύσεις πού αναλαμβάνουν οι παραγωγοί και καταναλωτές σχετικά με το βαθμό της συνεργασίας και τον διαλόγού μεταξύ των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών, καθώς και η μεταξύ σχέση των διεθνών και εθνικών εταιρειών πετρελαίου.

Όπως επισήμανε ο Δρ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της QENERGY και Επίτιμο Μέλας της Επιτροπής QATAR NATIONAL RESEARCH FUND, του Ιδρύματος του Κατάρ. μιλώντας για την καινοτομία και έρευνα στο χώρο της ενέργειας. τόνισε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για επιστημονική έρευνα ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των τεχνολογιών με άμεση εφαρμογή στην αύξηση της αποδοτικότητας της κατανάλωσης ενέργειας.

Οι επενδύσεις και. η χρηματοδότηση αποτελούν τον ακρογωνιαία λίθο για την ανάπτυξη της ενέργειας σε διάφορες μορφές, ενώ όπως τονίστηκε, η σχέση μεταξύ της παραγωγής ενέργειας κατ της χρήσης ενέργειας, αφενός, και της βιώσιμης ανάπτυξης, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως α) στην ανάγκη να παρέχουν το υπηρεσίες ενέργειας που απαιτούνται. για την κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών και την επίτευξη της οικονομικής και κοινωνική ανάπτυξη ως βάση της ευημερίας, και β) στην ανάγκη για την παραγωγή ενέργειας και τη σωστή χρήση των ενεργειακών πόρων έτσι ώστε να μην υπερβαίνει τη φυσική ικανότητα ταυ παγκόσμιου περιβαλλοντικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil, κ. Rex Tillerson τόνισε ότι η εταιρία ενδιαφέρεται νια περαιτέρω επενδύσεις στα Κατάρ. πέραν των $18 δις που έχει ήδη επενδύσει. Το Κατάρ θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικά ρόλο στις παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας. ενώ η ExxonMobil έχει επενδύσει στην ανάπτυξη του κλάδου του φυσικού αερίου του Κατάρ.

Σήμερα έχει ενώσει τα χέρια της με την Κατάρ Petroleum για την ανάπτυξη Al Khaleej αερίου. ένα. ολοκληρωμένα σχέδιο που θα ικανοποιεί την αυξανόμενη τοπική ζήτηση ενέργειας και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανικής βάσης της χώρας, για την παροχή περισσότερου καθαρού φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κλείνοντας ο Εμίρης του Κράτους ταυ Κατάρ Σεΐχης Hamad Bin Khalifa τόνισε ότι οι προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της ενέργειας θα είναι πολλά και απαιτούν από όλα τα μέρη συνεργασία. με κοινούς στόχους για το μέλλον. Είναι βέβαιο άτι η βιομηχανία του πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται σε υψηλά βαθμό ευελιξίας και ζωτικότητας. Φαίνεται. ένα λαμπρό μέλλον που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αλλαγές και να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες που διαφαίνονται άσο μεγάλες και αν είναι. Η πρόκληση της ενεργειακής βιομηχανίας είναι μπροστά μας, τόνισε ο Εμίρης του Κατάρ.