Την Ανακάλυψη Τεράστιου Πεδίου Φυσικού Αερίου στην Κασπία Ανακοίνωσε το Ιράν

Την Ανακάλυψη Τεράστιου Πεδίου Φυσικού Αερίου στην Κασπία Ανακοίνωσε το Ιράν
energia.gr
Πεμ, 22 Δεκεμβρίου 2011 - 11:45
Ένα τεράστιο σε μέγεθος πεδίο φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στην Κασπία η ιρανική κυβέρνηση. Την ανακοίνωση έκανε στις 11 Δεκεμβρίου ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου κ. Rostam Ghasemi, ενώ ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι η ανακάλυψη θα μεταβάλλει τις ενεργειακές και πολιτικές ισορροπίες στο νότιο τμήμα της Κασπίας. Αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για ένα πεδίο που περιέχει 1,4 τρισεκ. κ. μ. φυσικού αερίου και 8 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψουν την ακριβή τοποθεσία του πεδίου

Ένα τεράστιο σε μέγεθος πεδίο φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στην Κασπία η ιρανική κυβέρνηση. Την ανακοίνωση έκανε στις 11 Δεκεμβρίου ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου κ. Rostam Ghasemi, ενώ ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι η ανακάλυψη θα μεταβάλλει τις ενεργειακές και πολιτικές ισορροπίες στο νότιο τμήμα της Κασπίας.

Αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για ένα πεδίο που περιέχει 1,4 τρισεκ. κ. μ. φυσικού αερίου και 8 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψουν την ακριβή τοποθεσία του πεδίου. Αν τα στοιχεία αυτά επαληθευθούν, τότε θα πρόκειται για την μεγαλύτερη ανακάλυψη στην νότια Κασπία, με 17% μεγαλύτερη δυναμικότητα από αυτή του Σαζ Ντενίζ.

Παρά την επίσημη σιωπή των Ιρανικών αρχών για την ακριβή τοποθεσία, πηγές της κρατικής εταιρίας πετρελαίου (NIOC) της χώρας αναφέρουν ότι το πεδίο βρίσκεται 2.474 μέτρα κάτω από τον βυθό της Κασπίας σε βάθος 728 μέτρων. Την γεώτρηση πραγματοποίησε η Khazar Oil Company, ενώ ιρανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ghasemi δήλωσε ότι το πεδίο βρίσκεται σε μία περιοχή «εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων» και, μάλιστα, «κοντά στα γραμμή των ορίων τους». Ωστόσο, πιο λεπτομερείς πληροφορίες της NIOC αναφέρουν ότι το πεδίο βρίσκεται 250 χλμ. από την Νέκα και 188 χλμ. από την πόλη του Ρουντσάρ. Όμως, βάσει των στοιχείων αυτών, το πεδίο βρίσκεται σε αμφισβητούμενη περιοχή της Κασπίας, που διεκδικείται τόσο από το Ιράν όσο και από το Τουρκμενιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των χωρικών υδάτων των κρατών που βρίσκονται πέριξ της Κασπίας (Ιράν, Ρωσία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν) βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, ενώ το Ιράν θεωρεί ότι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη στον κόσμο θα πρέπει να διαιρεθεί σε πέντε ίσα τμήματα ανάμεσα στις συνορεύουσες χώρες, ενώ παλαιότερα ήταν υπέρ της συγκυριαρχίας. Όλες οι υπόλοιπες παρακάσπιες χώρες δέχονται την αρχή της μέσης γραμμής για τον καθορισμό των ζωνών ευθύνης στην Κασπία.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως η ανακάλυψη έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη συνάντηση των αρχηγών των πέντε κρατών της Κασπίας στο Μπακού, κατά την οποία δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα.