ΥΠΕΞ: Κανένα Επιπλέον Κέρδος για τις Έρευνες Υδρογονονθράκων στην Ελλάδα Δεν Προσφέρει η ΑΟΖ

ΥΠΕΞ: Κανένα Επιπλέον Κέρδος για τις Έρευνες Υδρογονονθράκων στην Ελλάδα Δεν Προσφέρει η ΑΟΖ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 19 Ιανουαρίου 2012 - 15:34
Δεν έχει προστιθέμενη αξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων ο καθορισμός ΑΟΖ, σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα. Την άποψη αυτή διατύπωσε η προϊσταμένη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών Φανή Δασκαλοπούλου-Λιβαδά, μιλώντας το πρωί στην ημερίδα του ΤΕΕ, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Δεν έχει προστιθέμενη αξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων ο καθορισμός ΑΟΖ, σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα.

Την άποψη αυτή διατύπωσε η προϊσταμένη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών Φανή Δασκαλοπούλου-Λιβαδά, μιλώντας το πρωί στην ημερίδα του ΤΕΕ, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Ήδη, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία και την Αλβανία, αν και με την τελευταία, η σχετική συμφωνία δεν έχει τεθεί ως τώρα σε ισχύ. Για τον ίδιο σκοπό έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, αλλά καθυστερούν, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στις συγκεκριμένες χώρες.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ο οποίος ανέφερε ότι λήγει στις 2 Μαρτίου η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για σεισμικές έρευνες και στις 2 Ιουλίου ο διαγωνισμός, με τη μέθοδο του open door, για τις τρεις, πρώτες, περιοχές, Ιωάννινα, Κατάκωλο και Πατραϊκό Κόλπο. Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), που θα τρέξει και τους διαγωνισμούς. Ο κ. Μανιάτης, μιλώντας για τις έρευνες στην Κύπρο υπογράμμισε ότι έχει διαμορφωθεί ένα τρίγωνο Ισραήλ-Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο θα ήταν αδιανόητο πριν από μία 5ετία και τάχθηκε εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου θα μεταφερθεί στην Ε.Ε. μέσω αγωγού που θα διέρχεται την Τουρκία. «Οι θέσεις αυτές δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα ούτε της Ελλάδας, ούτε της Κύπρου, ούτε της Ε.Ε.», είπε ο ίδιος.

Η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων, καθώς μετά από 15 χρόνια θα υπάρχουν άλλες πηγές ενέργειας, υποστήριξε ο Γ. Γρηγορίου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ημερίδας. Παρουσιάζοντας την εισήγηση της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 100 μπλογκ στη Μεσόγειο είναι σε προσφορά για έρευνα προς πετρελαϊκές εταιρίες. Αναφερόμενος, ειδικά στην Ελλάδα, ο ομιλητής εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα, υφίστανται γεωλογικοί στόχοι που δεν έχουν διερευνηθεί ως τώρα, το φυσικό αέριο δεν ήταν στόχος εξαρχής, παρά μόνον το πετρέλαιο, ενώ για τη λεκάνη του Ηροδότου υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία για ποσοτικοποίηση των θεωρητικών απόψεων που έχουν διατυπωθεί και επιπλέον η απουσία καθορισμού ΑΟΖ εγείρει ερωτηματικά για τη δυνατότητα ερευνών στην περιοχή.

Ο κ. Γρηγορίου σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει τελευταία η πολιτεία επισήμανε ότι έχουν γίνει πολλά βήματα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη για να γίνουν. Όπως, η στελέχωση της ΕΔΕΥ, η έκδοση πολλών υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και η υιοθέτηση νομοθεσίας για το περιβάλλον.

«Υπάρχει μέλλον για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», κατέληξε ο ομιλητής. «Τώρα πρέπει να πάμε έξω από τη χώρα, να κάνουμε μάρκετινγκ για να πείσουμε και τη διεθνή πετρελαϊκή κοινότητα».

Την άποψη ότι υπάρχει στη χώρα πετρελαϊκό σύστημα υποστήριξαν τόσο ο διευθυντής Έρευνας στην ΕΛ.ΠΕ. Γ. Ζαφειρόπουλος, όσο και ο γεωλόγος Κ. Νικολάου. Ειδικότερα, ο τελευταίος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια σε όλα τα στάδια «ώστε να μην γίνουμε Νιγηρία, αλλά Νορβηγία».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil Κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα κοιτάσματα του Πρίνου, τις επενδύσεις που έγιναν ως τώρα και τις προοπτικές που διανοίγονται. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Energian Oil έχει έτοιμη επένδυση, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, από κοινού με την Edison, για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα και τόνισε ότι η εταιρία είναι έτοιμη για το άνοιγμα της αγοράς υδρογονανθράκων.