Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν χθες, Πέμπτη, τα κράτη-μέλη της ΕΕ για διακοπή μεγάλου μέρους των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, στα πλαίσια της επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο, λόγω και της αντίθεσης της Ελλάδας, η απόφαση για εμπάργκο εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη αναβάλλεται για την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν χθες, Πέμπτη, τα κράτη-μέλη της ΕΕ για διακοπή μεγάλου μέρους των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, στα πλαίσια της επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο, λόγω και της αντίθεσης της Ελλάδας, η απόφαση για εμπάργκο εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη αναβάλλεται για την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που προέβη σε δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, «το κείμενο θεωρείται πως έχει γίνει αποδεκτό και έχει κλείσει». Ωστόσο, η επίσημη κύρωση της απόφασης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί ήδη ανάλογη απόφαση των ΗΠΑ.

Στόχος των συγκεκριμένων κυρώσεων είναι να αποκοπούν οι πηγές οικονομικής χρηματοδότησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, οι οποίες, ωστόσο, θα είναι μερικές και θα περιορισθούν στις συναλλαγές ανάμεσα στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και την Ευρώπη και δεν πρόκειται να πλήξουν άλλους τομείς.

Έτσι, οι υπόλοιπες δραστηριότητες μπορούν να εξακολουθήσουν ώστε «να επιτρέπουν να μη σταματήσει το νόμιμο εμπόριο» και χάριν αυτού να μπορεί η Τεχεράνη να αποπληρώνει τα χρέη της, τονίζει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Στόχος επίσης είναι να πλήξουν και τον σημαντικό τομέα των πετρελαϊκών εξαγωγών της ισλαμικής δημοκρατίας, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το εμπάργκο ευοδώσουν. Σε αυτές δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή, και για το θέμα αυτό η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα, το οποίο ακόμη δεν έχει λυθεί, καθώς η χώρα αυτή εξαρτάται κατά μέγα βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο και ζητεί να προβλεφθεί μία μακρά μεταβατική περίοδος έως την έναρξη της εφαρμογής του εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου», σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι-του οποίου η χώρα είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη-έχει προτείνει την εφαρμογή ενός σταδιακού εμπάργκο, από το οποίο θα εξαιρεθούν οι εξαγωγές που βοηθούν στην αποπληρωμή των χρεών που έχει το Ιράν έναντι της ιταλικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ.

Η Τεχεράνη εξάγει περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα (το 18% των εξαγωγών της) στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία (180.000 βαρέλια/ημέρα), την Ισπανία (160.000 βαρέλια/ημέρα) και την Ελλάδα (100.000 βαρέλια/ημέρα).