Δεν πρόκειται να ισχύσει νωρίτερα από την 1η Ιουλίου 2012 το εμπάργκο εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου που αναμένεται να αποφασίσουν την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα θεωρείται απαραίτητο όχι μόνο για την προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν – που βρίσκεται πίσω από τις δυτικές κυρώσεις – αλλά, κυρίως, για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών πετρελαίου για χώρες, όπως η Ελλάδα, με μεγάλη εξάρτηση από τις ιρανικές εισαγωγές αργού

 

 

Δεν πρόκειται να ισχύσει νωρίτερα από την 1η Ιουλίου 2012 το εμπάργκο εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου που αναμένεται να αποφασίσουν την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα θεωρείται απαραίτητο όχι μόνο για την προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν – που βρίσκεται πίσω από τις δυτικές κυρώσεις – αλλά, κυρίως, για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών πετρελαίου για χώρες, όπως η Ελλάδα, με μεγάλη εξάρτηση από τις ιρανικές εισαγωγές αργού.

Άλλωστε, τόσο η αντίθεση της Ελλάδας, όσο και άλλων χωρών, ιδίως του ευρωπαϊκού Νότου, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές αργού από το Ιράν - ενώ, ταυτόχρονα, μαστίζονται από βαρύτατη χρήση χρέους - έχουν οδηγήσει ως σήμερα στην αναβολή της απόφασης για επιβολή εμπάργκο στην Τεχεράνη. Εξάλλου, θεωρείται πιθανόν η οριστική απόφαση του εμπάργκο να μην ληφθεί την Δευτέρα, αλλά να μετατεθεί για τις 30 Ιανουαρίου, στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ας σημειωθεί ότι ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι-του οποίου η χώρα είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη-έχει προτείνει την εφαρμογή ενός σταδιακού εμπάργκο, από το οποίο θα εξαιρεθούν οι εξαγωγές που βοηθούν στην αποπληρωμή των χρεών που έχει το Ιράν έναντι της ιταλικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ.

Η Τεχεράνη εξάγει περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα (το 18% των εξαγωγών της) στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία (180.000 βαρέλια/ημέρα), την Ισπανία (160.000 βαρέλια/ημέρα) και την Ελλάδα (100.000 βαρέλια/ημέρα).

Παράλληλα, χθες, Πέμπτη, τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για διακοπή μεγάλου μέρους των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, στα πλαίσια της επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που προέβη σε δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, «το κείμενο θεωρείται πως έχει γίνει αποδεκτό και έχει κλείσει». Ωστόσο, η επίσημη κύρωση της απόφασης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί ήδη ανάλογη απόφαση των ΗΠΑ.

Στόχος των συγκεκριμένων κυρώσεων είναι να αποκοπούν οι πηγές οικονομικής χρηματοδότησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, οι οποίες, ωστόσο, θα είναι μερικές και θα περιορισθούν στις συναλλαγές ανάμεσα στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και την Ευρώπη και δεν πρόκειται να πλήξουν άλλους τομείς.

Έτσι, οι υπόλοιπες δραστηριότητες μπορούν να εξακολουθήσουν ώστε «να επιτρέπουν να μη σταματήσει το νόμιμο εμπόριο» και χάριν αυτού να μπορεί η Τεχεράνη να αποπληρώνει τα χρέη της, τονίζει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Στόχος επίσης είναι να πλήξουν και τον σημαντικό τομέα των πετρελαϊκών εξαγωγών της ισλαμικής δημοκρατίας, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το εμπάργκο ευοδώσουν.

Τέλος, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα απεστάλη στην Τεχεράνη προειδοποίηση των ΗΠΑ σε περίπτωση που το Ιράν πραγματοποιήσει την απειλή του για αποστολή των – πολύ σημαντικών για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου – Στενών του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο, με παράλληλή υπογράμμιση της πρόθεσης της Ουάσιγκτων για διπλωματική επίλυση των διαφορών με το Ιράν.

Επίσης, από αμερικανικές επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, απέστειλε τον Δεκέμβριο επιστολή στον Σαεέντ Τζαλίλι, επικεφαλής πυρηνικό διαπραγματευτή του Ιράν, ζητώντας επανάληψη των συνομιλιών για το θέμα του πυρηνικού οπλοστασίου της Τεχεράνης. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ιρανική πλευρά δεν έχει ως σήμερα δώσει απάντηση στην επιστολή της Ευρωπαίας αξιωματούχου.