Επιβάλλεται ο καταρτισμός ενός σχεδίου ταχύτατης εισαγωγής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο, δήλωσε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα που ενέγραψε ο ίδιος «Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προέκυψε μετά την τραγική έκρηξη στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” και η επιτακτική ανάγκη για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί πρέπει να αναθεωρηθούν με βάση τα νέα δεδομένα και η ανακατασκευή όλων των κατεστραμμένων μονάδων πρέπει να συγκριθεί οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά με την ανάπτυξη μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις απόψεις πολλών ειδικών, είπε, φαίνεται να είναι φρονιμότερο να εγκαταλειφθούν οι παλιές μονάδες οι οποίες δεν μπορούν να είναι αποδοτικές ούτε με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων σημείωσε ότι μετά από καθυστέρηση 6 μηνών η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για αύξηση του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ άφησε να εξαντληθούν οι πόροι του ταμείου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πάγωσε την αγορά και τη ζήτηση για φωτοβολταϊκές στέγες και διέκοψε για 8 ολόκληρους μήνες το πρόγραμμα χορηγιών για εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ. ''Και δεν έφτανε αυτό, το Σχέδιο Χορηγιών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα τροποποιηθεί με περαιτέρω αποκοπή και μείωση των κινήτρων''.
Για το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Περδίκης πρότεινε μεταξύ άλλων όπως το 40% των εσόδων διατίθενται στους απλούς πολίτες για τοποθέτηση ηλιακών στεγών σε κατοικίες, τα έσοδα από τη δημοπράτηση των ρύπων να διατίθενται αποκλειστικά για το ταμείο αυτό και άλλες περιβαλλοντικές δράσεις, με τη σημείωσε ότι προωθείται η διάθεσή του στην ΑΗΚ για αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που έχει προκύψει μετά το Μαρί.
Πρότεινε επίσης να συνδεθούν οι κοινωνικές παροχές προς ευάλωτες ομάδες με προγράμματα στήριξης για τοποθέτηση ηλιακών στεγών και να καταργηθούν γραφειοκρατικές και απαγορευτικές διατάξεις της νομοθεσίας.
''Είναι ξεκάθαρη η έλλειψη βούλησης της τωρινής κυβέρνησης να προωθηθεί η εγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για αντιμετώπιση του οξύτατου ενεργειακού προβλήματος που περνά η χώρα μας, το οποίο έχει οξυνθεί μετά το τραγικό ατύχημα στο Μαρί''. Τα κονδύλια για τις ΑΠΕ, είπε, συρρικνώνονται, και παρά τις χιλιάδες αιτήσεις που αναμένουν έγκριση για επιχορήγηση τα τελευταία 3 χρόνια και την ανάγκη να διασφαλιστούν άμεσα επιπλέον 80MW για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το επικείμενο καλοκαίρι, το Υπουργικό Συμβούλιο καθυστερεί στην προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για να μπορούν άμεσα να αδειοδοτηθούν προγραμματιζόμενα έργα ΑΠΕ που θα κάλυπταν αυτό το κενό.
Γενικά, πρόσθεσε, φαίνεται ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί τις δυνατότητες προώθησης ριζοσπαστικών φιλολαϊκών πολιτικών στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι δεν μηδενίζει τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, αλλά μένει στο αδιαμφισβήτητο: ''όταν ένα πρωί χάθηκε η δυνατότητα παραγωγής 798MW από τα 1520MW που ήταν διαθέσιμα στο νησί (δηλαδή το 52,5% της ικανότητας ηλεκτροπαραγωγής της ΑΗΚ), αυτή η χώρα δεν είχε εναλλακτικές λύσεις βασισμένες στις ΑΠΕ''.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι μετά το Μαρί οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται αυτό το καιρό για αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν να κάνουν με ρύπους και με υπερβολικό κόστος. ''Μόνο τους πλεονέκτημα η ευκολία και η προχειρότητα''. Χρειάζονται κατέληξε, τολμηρά βήματα και κάλεσε την κυβέρνηση να επενδύσει στις ΑΠΕ, για το καλό του περιβάλλοντός μας αλλά και της τσέπης του Κύπριου καταναλωτή, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.