Διαστάσεις οικονομικής καταστροφής λαμβάνει, εξαιτίας της ακαμψίας της φορολογικής νομοθεσίας, η φετινή σφοδρή και συνεχιζόμενη κακοκαιρία στη δυτική Μακεδονία, όπου για να λειτουργήσει η τηλεθέρμανση και λόγω των συνεχών βλαβών στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, χρησιμοποιείται πετρέλαιο κίνησης με τιμή 1,40 ευρώ/λίτρο. Το απίστευτο αυτό ζήτημα έρχεται στην επιφάνεια, αφού ήδη στην περιοχή της Εορδαίας έχει δαπανηθεί ποσό 1,2 εκατ. ευρώ για να λειτουργεί με το πανάκριβο πετρέλαιο κίνησης το δίκτυο τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας

Διαστάσεις οικονομικής καταστροφής λαμβάνει, εξαιτίας της ακαμψίας της φορολογικής νομοθεσίας, η φετινή σφοδρή και συνεχιζόμενη κακοκαιρία στη δυτική Μακεδονία, όπου για να λειτουργήσει η τηλεθέρμανση και λόγω των συνεχών βλαβών στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, χρησιμοποιείται πετρέλαιο κίνησης με τιμή 1,40 ευρώ/λίτρο.

Το απίστευτο αυτό ζήτημα έρχεται στην επιφάνεια, αφού ήδη στην περιοχή της Εορδαίας έχει δαπανηθεί ποσό 1,2 εκατ. ευρώ για να λειτουργεί με το πανάκριβο πετρέλαιο κίνησης το δίκτυο τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.

Η αξιοποίηση πετρελαίου είναι απόρροια των απανωτών βλαβών στη Μονάδα 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η οποία τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια το δίκτυο τηλεθέρμανσης.

Έτσι μπροστά στην προοπτική χιλιάδες νοικοκυριά να μείνουν χωρίς θέρμανση με θερμοκρασίες έως και -20 βαθμούς Κελσίου, ο δήμος Εορδαίας στράφηκε στο πετρέλαιο. Όμως εκεί ο δήμος είχε να αντιμετωπίσει την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας, βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προμηθεύονται τους χειμερινούς μήνες πετρέλαιο με μειωμένο φόρο ειδικής κατανάλωσης, αλλά αυτό της κίνησης χωρίς καμία έκπτωση.

Χρήση
Μάλιστα αυτό συμβαίνει διότι μία επιχείρηση δύναται να αξιοποιεί το πετρέλαιο για διάφορες χρήσεις (θέρμανση, κίνηση οχημάτων κ.ά.) με προφανείς δυσκολίες για την εξακρίβωση της ακριβούς χρήσης. Ωστόσο δεν είχε προβλεφθεί πως μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις, όπως της τηλεθέρμανσης, η οποία χάλασε οκτώ φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα και όπως ισχυρίζονται συνδικαλιστές της ΔΕΗ είναι θέμα χρόνου να τεθεί εκτός λειτουργίας ξανά.

Έτσι ο δήμος ήδη κάλυψε με πετρέλαιο τις ανάγκες παραγωγής θερμικής ενέργειας για μία περίοδο σχεδόν 20 ημερών. Για το όλο θέμα αιρετοί της αυτοδιοίκησης από τη δυτική Μακεδονία έχουν ήδη απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να ρυθμιστεί το θέμα για τους χειμερινούς μήνες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευθετηθεί η κατάσταση. Μάλιστα στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων δυτικής Μακεδονίας διατυπώθηκε αίτημα του διοικητικού συμβουλίου της προς τα συναρμόδια υπουργεία ώστε το πετρέλαιο, που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης, να χαρακτηριστεί ως θέρμανσης και όχι κίνησης.

Τέλος σε περίπου ένα μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα εισαγγελικής παρέμβασης, που ξεκίνησε με αφορμή τις συνεχείς βλάβες, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν αμέλεια αναφορικά με τη λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 26/01/2012)