Συμφωνία Συνεργασίας στην Πυρηνική Ενέργεια Υπέγραψαν Σαουδάραβες και Κινέζοι

Συμφωνία Συνεργασίας στην Πυρηνική Ενέργεια Υπέγραψαν Σαουδάραβες και Κινέζοι
energia.gr
Πεμ, 26 Ιανουαρίου 2012 - 15:56
Τη στιγμή που οι δυτικές πιέσεις προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα εντείνονται, συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη και χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς υπέγραψαν στις 15 Ιανουαρίου Σαουδική Αραβία και Κίνα. Για το Ριάντ η συμφωνία σηματοδοτεί την προσπάθεια εξεύρεσης νέων πηγών ενέργειας – πέραν του πετρελαίου, που θα στηρίξουν την ραγδαία οικονομική της ανάπτυξη, ενώ για το Πεκίνο συνιστά άλλο ένα βήμα προς την ενίσχυση της παρουσίας του στην παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία

Τη στιγμή που οι δυτικές πιέσεις προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα εντείνονται, συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη και χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς υπέγραψαν στις 15 Ιανουαρίου Σαουδική Αραβία και Κίνα. Για το Ριάντ η συμφωνία σηματοδοτεί την προσπάθεια εξεύρεσης νέων πηγών ενέργειας – πέραν του πετρελαίου, που θα στηρίξουν την ραγδαία οικονομική της ανάπτυξη, ενώ για το Πεκίνο συνιστά άλλο ένα βήμα προς την ενίσχυση της παρουσίας του στην παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία.

 

Η συμφωνία, που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο στην Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της πρόσφατης εξαήμερης επίσκεψής του στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η συμφωνία αφορά το νομικό πλαίσιο της συνεργασίας τρων δύο χωρών με σκοπό τη συντήρηση και ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών και ερευνητικών αντιδραστήρων, καθώς και την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων.

 

Πρόκειται για την τέταρτη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας που υπογράφει η Κίνα – έχουν προηγηθεί παρόμοιες συμφωνίες με την Γαλλία, την Αργεντινή και την Νότιο Κορέα. Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο έχει αγοράσει ποσότητες ουρανίου από το εξωτερικό, ενώ έχει προμηθευθεί ανεπτυγμένη δυτική τεχνολογία. Στόχος των Κινέζων είναι, στις επόμενες δεκαετίες, να είναι σε θέση να προχωρήσουν οι ίδιοι σε εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας.

 

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, βρίσκεται σε ανάλογες συζητήσεις με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ρωσία και την Τσεχία. Η πληθυσμιακή έκρηξη και ραγδαία οικονομική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση της χώρας στην αναζήτηση πηγών ενέργειας πέραν του πετρελαίου, η ζήτηση του οποίου επιχειρείται να κρατηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα, παρά την τεράστια εγχώρια παραγωγή. Έτσι, η πυρηνική ενέργεια προβάλλει ως μία σοβαρή εναλλακτική πηγή, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι αν διατηρηθεί η παρούσα ετήσια αύξηση – ύψους 7% - στην ενεργειακή κατανάλωση στην Σαουδική Αραβία, σε 20 χρόνια θα οδηγήσει σε κατανάλωση ισοδύναμη με τα δύο τρίτα της σημερινής της παραγωγή αργού (12,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως).

 

Στο πλαίσιο, αυτό, άλλωστε, το 2010 ιδρύθηκε η πόλη Πυρηνικής Ενέργειας και ΑΠΕ «Βασιλεύς Αμπντάλλα», αφιερωμένη στην έρευνα και παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ενώ προγραμματίζεται η κατασκευή 16 πυρηνικών σταθμών ως το 2030, όπως δήλωσε το 2011 ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου και πρώην πρέσβης στην Ουάσιγκτων, πρίγκιπας Τουρκί Αλ Φαΐζάλ.