Ιστορικές Επιλογές

Υπάρχουν στιγμές στην Ιστορία κατά τις οποίες οι αποφάσεις που λαμβάνονται κρίνουν την πορεία ενός λαού, ενός τόπου για πολλές δεκαετίες. Οταν οι πολιτικές ηγεσίες αδιαφορούσαν για το πολιτικό κόστος και έβλεπαν «μακριά» μπόρεσαν να πάρουν δύσκολες μεν αποφάσεις, που αποδείχθηκαν, όμως, σωτήριες για τους πολίτες και τη χώρα τους. Υπάρχουν, όμως, και στρατηγικά λάθος αποφάσεις, που οδήγησαν χώρες σε βαθιά κρίση και εθνικές ήττες
energia.gr
Παρ, 27 Ιανουαρίου 2012 - 14:47

Υπάρχουν στιγμές στην Ιστορία κατά τις οποίες οι αποφάσεις που λαμβάνονται κρίνουν την πορεία ενός λαού, ενός τόπου για πολλές δεκαετίες. Οταν οι πολιτικές ηγεσίες αδιαφορούσαν για το πολιτικό κόστος και έβλεπαν «μακριά» μπόρεσαν να πάρουν δύσκολες μεν αποφάσεις, που αποδείχθηκαν, όμως, σωτήριες για τους πολίτες και τη χώρα τους. Υπάρχουν, όμως, και στρατηγικά λάθος αποφάσεις, που οδήγησαν χώρες σε βαθιά κρίση και εθνικές ήττες.

Και τώρα είναι μία τέτοια ιστορική στιγμή: Το ελληνικό πολιτικό σύστημα καλείται να σταθμίσει, να κρίνει και να αποφασίσει τι είναι συμφέρον για τον ελληνικό λαό, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για ένα καλύτερο «αύριο».

Ενα είναι δεδομένο: Δεν υπάρχει πλέον καμιά απολύτως «κόκκινη γραμμή», όλα είναι στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Οι μισθοί, οι σχέσεις εργασίας, το μέλλον του πλεονάζοντος προσωπικού, ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι δημόσιες δαπάνες. Η αναδιάρθρωση της «άρρωστης» ελληνικής οικονομίας θα γίνει βίαια και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, οι πιστωτές μας δεν μας δίνουν άλλη... πίστωση χρόνου, καθώς με δική μας ευθύνη σπαταλήσαμε τα περιθώρια που είχαμε.

Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου και που καλούνται να στηρίξουν ανεπιφύλακτα τα τρία κόμματα θα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σκληρές. Φυσικά, πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος των πισωγυρισμάτων εξαιτίας του πολιτικού κόστους, αλλά τα τρία πολιτικά κόμματα καλούνται τώρα να σταθούν αντάξια των ιστορικών στιγμών. Ή όλοι μαζί θα συναποφασίσουν και θα στηρίξουν χωρίς υστεροβουλίες μία πορεία ελπίδας ή όλοι μαζί θα καταρρεύσουν και θα οδηγηθούν στα «απόβλητα» της ιστορίας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 27/01/2012)