Αντιφατικά Μηνύματα Στέλνει το Ιράν για την Διακοπή Εξαγωγών Αργού στη Δύση

Αντιφατικά Μηνύματα Στέλνει το Ιράν για την Διακοπή Εξαγωγών Αργού στη Δύση
energia.gr
Δευ, 30 Ιανουαρίου 2012 - 11:15
Τη στιγμή που αξιωματούχοι του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ δηλώνουν ότι το Ιράν είναι αποφασισμένο να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε «ορισμένες» χώρες, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Κυριακή κοινοβουλευτική συνεδρίαση κατά την οποία επρόκειτο να εξεταστεί σχετική απόφαση για πάγωμα στις πωλήσεις αργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τη στιγμή που αξιωματούχοι του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ δηλώνουν ότι το Ιράν είναι αποφασισμένο να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε «ορισμένες» χώρες, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Κυριακή κοινοβουλευτική συνεδρίαση κατά την οποία επρόκειτο να εξεταστεί σχετική απόφαση για πάγωμα στις πωλήσεις αργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Ροστάμ Κασεμί, πρόκειται να σταματήσει σύντομα η εξαγωγή αργού σε «ορισμένες χώρες».

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι η τιμή του πετρελαίου Brent έφτασε στα 111,50 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, εν αναμονή της συζήτησης στο ιρανικό Κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου που προβλέπει τη διακοπή των εξαγωγών προς την ΕΕ εντός της επόμενης εβδομάδας, σε αντίποινα για το σχέδιο των Βρυξελλών να σταματήσει τις εισαγωγές από την 1η Ιουλίου.

Η συζήτηση επί του θέματος αναμενόταν την Κυριακή, ωστόσο αναβλήθηκε. «Δεν έχει συνταχθεί ακόμη σχετικό νομοσχέδιο και τίποτε δεν έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Αυτό που υπάρχει είναι ένα κείμενο από τους βουλευτές και γίνεται σοβαρή προσπάθεια να ολοκληρωθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ενεργειακής Επιτροπής της ιρανικής Βουλής.

Το Ιράν επιμένει ότι το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο δεν έχει καμία επίπτωση στη χώρα. «Επιστρέφοντας» τις κυρώσεις στην ΕΕ, οι βουλευτές επιδιώκουν να μπλοκάρουν το παράθυρο των έξι μηνών που δίνει η Ένωση στα κράτη-μέλη της που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

«Το ιρανικό πετρέλαιο έχει τη δική του αγορά, ακόμη και εάν σταματήσουμε τις εξαγωγές μας στην Ευρώπη» δηλώνει ο υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Κασεμί, όπως αναμεταδίδει το Reuters από το IRNA.

Η ισλαμική δημοκρατία έχει προειδοποιήσει κατ' επανάληψη ότι θα κλείσει τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ εφόσον οι κυρώσεις εμποδίσουν τις εξαγωγές αργού, κίνηση την οποία η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να ανεχθεί.

Εν τω μεταξύ, επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) βρίσκονται στην Τεχεράνη επιδιώκοντας να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο κατά την Τεχεράνη εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο ενεργειακούς σκοπούς, αλλά η διεθνής κοινότητα ανησυχεί πως πραγματικός στόχος είναι η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.

Αξιωματούχοι του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δηλώνουν αισιόδοξοι σχετικά με την έκβαση της τριήμερης αποστολής των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ, προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα να είναι... «επαγγελματίες» ειδάλλως η Τεχεράνη θα περιορίσει τη συνεργασία της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η αποστολή της ΙΑΕΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ευκαιρία αποκλιμάκωσης της έντασης σε κάποιο βαθμό. Ο γενικός γραμματέας της ΙΑΕΑ Γιουκία Αμάνο έχει καλέσει το Ιράν να επιδείξει «εποικοδομητικό πνεύμα» και η Τεχεράνη επισήμως δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει «κάθε ζήτημα» που ενδιαφέρει την Υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ωστόσο, διπλωμάτες αμφιβάλλουν ότι η Τεχεράνη θα δείξει το βαθμό συνεργασίας που επιθυμεί η ΙΑΕΑ, καθώς επισημαίνουν πως παγίως η ιρανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί «προτάσεις διαλόγου» ως τακτική παρακώλυσης ενόσω συνεχίζει την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλέχι δήλωσε την Κυριακή ότι «σύντομα» θα σταλεί επιστολή στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον προκειμένου να συζητηθεί «η ημερομηνία και ο χώρος» ενός νέου γύρου συνομιλιών. Η τελευταία ανάλογη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2001, είχε καταρρεύσει εξαιτίας της άρνησης του Ιράν να εγκαταλείψει τις ευαίσθητες δραστηριότητες του πυρηνικού του προγράμματος.