Χιονοστιβάδα Αποκαλύψεων για την Σαθρή Λιανική Αγορά Ηλεκτρισμού

Σε χιονοστιβάδα μετατρέπονται οι αποκαλύψεις για το σαθρό οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Δικαιώνεται, έτσι, πανηγυρικά το energia, όταν πρώτο έθιξε τα μελανά σημεία της εξαγοράς των δύο εταιριών από το αδιαφανές ρωσο-αραβικό fund, την World Wide Energy, εισπράττοντας για τη δημοσιογραφική επιτυχία του μία περιποιημένη αγωγή. Όμως, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της αγωγής κατά του energia, άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα όλα εκείνα τα στοιχεία που δικαιολόγησαν περίτρανα τις ανησυχίες και τα ερωτηματικά που διατυπώσαμε από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου
energia.gr
Τρι, 31 Ιανουαρίου 2012 - 09:09

Σε χιονοστιβάδα μετατρέπονται οι αποκαλύψεις για το σαθρό οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Δικαιώνεται, έτσι, πανηγυρικά το energia, όταν πρώτο έθιξε τα μελανά σημεία της εξαγοράς των δύο εταιριών από το αδιαφανές ρωσο-αραβικό fund, την World Wide Energy, εισπράττοντας για τη δημοσιογραφική επιτυχία του μία περιποιημένη αγωγή.

Όμως, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της αγωγής κατά του energia, άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα όλα εκείνα τα στοιχεία που δικαιολόγησαν περίτρανα τις ανησυχίες και τα ερωτηματικά που διατυπώσαμε από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Αυτή τη στιγμή εισαγγελέας κάνει φύλλο και φτερό τις δραστηριότητες των δύο εταιριών, καθώς και τη μεταφορά χρημάτων στην Ελβετία, ενώ έχει ήδη προηγηθεί η έξοδος τους από την αγορά και εκκρεμεί η απόφαση της ΡΑΕ για το αν θα αρθούν και οι άδειες λειτουργίας τους.

Η αγορά μιλά για πολλές ουρές στην υπόθεση αυτή, που θα έχουν ενδεχομένως και πολιτικές παράπλευρες απώλειες. Επί του παρόντος το energia παρόλο που γνωρίζει τις φήμες που κυκλοφορούν επιλέγει να μην τις αναπαράγει, έως ότου αποδειχθούν και στοιχειοθετηθούν.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός της όψιμης «ανακάλυψης» του βίου και της πολιτείας των δύο νεαρών επιχειρηματιών που «έτρεξαν» τις αντίστοιχες εταιρίες Hellas Power και Energa, έως ότου εξαγορασθούν από την Worldwide Energy. Οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν στο απυρόβλητο, θεωρούνταν αξιόλογοι επιχειρηματίες που «άνοιξαν» την αγορά της λιανικής και διεκδικούσαν λόγο και ρόλο στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. Όποιος «τολμούσε» να υπαινιχθεί οτιδήποτε για το πώς ανδρώθηκαν στην αγορά, τις συμμαχίες και τις συνεργασίες τους, αυτόματα κατατάσσονταν στο εχθρικό στρατόπεδο. Όμως, είχαν προηγηθεί πολλά γεγονότα που θα έπρεπε να αφυπνίσουν την αγορά και δη το αρμόδιο υπουργείο και τους θεσμικούς φορείς. Γιατί είχαν δώσει έγκαιρα δείγματα γραφής που δημιουργούσαν σκεπτικισμό. Και πρώτα-πρώτα, πολύ νωρίς άρχισαν να μην είναι εντάξει στις πληρωμές τους προς το ΔΕΣΜΗΕ. Όταν, δηλαδή, τα πράγματα στη λιανική άρχισαν να στενεύουν, με τα περιθώρια κέρδους να ροκανίζονται και τις καθυστερήσεις στις αποπληρωμές από τους πελάτες τους, άρχισαν κι αυτές να «κάνουν νερά» προς το Διαχειριστή. Ακόμη και τότε, όμως, φαίνεται ότι κανείς δεν ανησύχησε. Δεν ανησύχησε ακόμη κι όταν δεν ανταποκρίνονταν στους κανόνες της ενεργειακής αγοράς. Αντίθετα, γινόταν προσπάθεια και από πλευράς ΥΠΕΚΑ να δοθούν διευκολύνσεις προς αυτές. Γιατί έπρεπε πάσει θυσία η λιανική αγορά να μην θιγεί, γιατί ήταν η «ιερή αγελάδα», το άλλοθι μας προς την Κομισιόν, ότι, επιτέλους, υπάρχει και κάτι που λειτουργεί μέσα σε αυτήν την πολύπαθη ενεργειακή αγορά, που ακόμη αναζητεί το στίγμα της.

Και τα προβλήματα αφήνονταν να στοιβάζονται. Έως ότου δεν άντεξαν το βάρος και κατέρρευσαν. Τώρα ξεθάβονται φωτογραφίες από την κοινωνική δραστηριότητα των συγκεκριμένων επιχειρηματιών με πολιτικούς, απειλούνται αποκαλύψεις που θα συνταράξουν, λένε, πολιτικά πρόσωπα και πολιτικά κόμματα, και το γαϊτανάκι δεν έχει τέλος.

Τι υποκρισία! Πάλι κομίζουμε γλαύκα ες Αθήνας! Μα πού ήταν οι αρμόδιοι για τη σωστή λειτουργία της ενεργειακής αγοράς τόσο καιρό; Γιατί δεν μπήκε φρένο εξαρχής σε όσους ιδιώτες της λιανικής δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους; Γιατί έπρεπε να κινδυνεύσει ο ΔΕΣΜΗΕ και εν γένει η ίδια η αγορά για να αφυπνισθούν οι υπεύθυνοι; Και τώρα πώς θα συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα; Θα ξαναγυρίσει η λιανική αγορά σε μονοπωλιακό καθεστώς; Πάσα απάντηση δεκτή. Αρκεί να είναι σοβαρή.