Στις 28 Φεβρουαρίου, παρουσία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ και, ενδεχομένως, του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προγραμματίζεται η έναρξη γεώτρησης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα Κατεχόμενα. Σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, με τον γ.γ. του ΟΗΕ να έχει ζητήσει προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις μέσα στον Φεβρουάριο, στα Κατεχόμενα η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) άρχισε τα έργα υποδομής στην περιοχή που θα γίνει η γεώτρηση

Στις 28 Φεβρουαρίου, παρουσία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ και, ενδεχομένως, του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προγραμματίζεται η έναρξη γεώτρησης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα Κατεχόμενα. Σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, με τον γ.γ. του ΟΗΕ να έχει ζητήσει προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις μέσα στον Φεβρουάριο, στα Κατεχόμενα η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) άρχισε τα έργα υποδομής στην περιοχή που θα γίνει η γεώτρηση.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής της ΤΡΑΟ, Μεχμέτ Ουϊσάλ, με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Aksam», ανέλυσε τη σκοπιμότητα των τουρκικών ενεργειών σε σχέση με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο. Οπως είπε ο κ. Ουϊσάλ, η απόφαση να ανακοινωθούν πριν από λίγο καιρό οι περιοχές στις οποίες σχεδιάζει η Αγκυρα σε συνεργασία με το τουρκοκυπριακό καθεστώς να προκηρύξει διαγωνισμό για έρευνες, ελήφθη προκειμένου να διαμορφωθεί εικόνα αμφισβήτησης, η οποία θα αποτρέψει εταιρείες να συμμετάσχουν στη δημοπράτηση θαλάσσιων Οικοπέδων από τη Λευκωσία. Και αυτό διότι οι περιοχές που ανακοίνωσαν οι Τουρκοκύπριοι σε αρκετά σημεία επικαλύπτουν τα οριοθετημένα Οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Οι άδειες που έδωσε η ΤΔΒΚ στην ΤΡΑΟ δόθηκαν με αιτιολογία πως η βόρεια Κύπρος έχει δικαιώματα στις φυσικές πηγές όλου του νησιού. Μία άλλη σκοπιμότητα είναι ότι η νότια Κύπρος θα προβεί σε διαγωνισμούς στους τομείς αυτών των αδειών σύντομα. Οι εταιρείες πετρελαίων δεν θέλουν να εργαστούν σε σημεία όπου υπάρχει διαφωνία», ανέφερε ο κ. Ουϊσάλ.

Μιλώντας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχει ήδη εντοπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Οικόπεδο 12, ισχυρίστηκε ότι αυτό το φυσικό αέριο μπορεί να διοχετευθεί στην Ευρώπη μόνο μέσω Τουρκίας, καθώς, όπως ανέφερε, δεν είναι εφικτή η υγροποίησή του, ενώ, λόγω της γεωλογικής δομής της Μεσογείου, δεν μπορεί να κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 01/02/2012)