Τις εργασίες της πολύ σημαντικής ημερίδας του ΙΕΝΕ, με τίτλο «Energy & Shipping», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2012 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στο Π. Φάληρο, άνοιξε ο Καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ΑθηνώνΧαρίλαος Ψαραύτης. Ο Καθ. Χαρίλαος Ψαραύτης επισήμανε, στην τοποθέτησή του, ότι η βασική πρόκληση για τη ναυτιλία είναι ο συνδυασμός κερδοφορίας με την ενεργειακή απόδοση, με παρονομαστή τη μείωση εκπομπών ρύπων

Τις εργασίες της πολύ σημαντικής ημερίδας του ΙΕΝΕ, με τίτλο «Energy & Shipping», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2012 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στο Π. Φάληρο, άνοιξε ο Καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ΑθηνώνΧαρίλαος Ψαραύτης. Ο Καθ. Χαρίλαος Ψαραύτης επισήμανε, στην τοποθέτησή του, ότι η βασική πρόκληση για τη ναυτιλία είναι ο συνδυασμός κερδοφορίας με την ενεργειακή απόδοση, με παρονομαστή τη μείωση εκπομπών ρύπων. Όπως τόνισε, ήδη η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο τη μείωση εκπομπών CO2 σε όλη τη μεταφορική αλυσίδα κατά 60% ως το 2050. Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να εντάξει και τη ναυτιλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εκπομπών (European Emission System-ETS), όπως έγινε με τις αερομεταφορές, αν και έχουν καταγραφεί αντιδράσεις για ορισμένες περιφερειακές μετρήσεις. Ο κ. Ψαραύτης υπογράμμισε τη ανάγκη να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση για το θέμα αυτό από την πλευρά της ναυτιλίας, προκειμένου να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Αναλυτικότερα, ο Καθηγητής Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης κατέχει

  • Δίπλωμα Ναυπηγού Μηχανολόγου Μηχανικού, ΕΜΠ, 1974.
  • Δίπλωμα Master of Science σε Ναυπηγική (Naval Architecture and Marine Engineering), Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης (MIT), 1977.
  • Δίπλωμα Master of Science σε Διοίκηση Ναυτιλιακών και Ναυπηγικών Επιχειρήσεων (Shipping and Shipbuilding Management), MIT, 1977.
  • Διδακτορικό (Doctor of Philosophy), σε Επιχειρησιακή Έρευνα Θαλασσίων Συστημάτων (Ocean Systems Operations Research), MIT, 1979.

Ο κ. Ψαραύτης δίδαξε στο MIT από το 1979 ως το 1989 (Department of Ocean Engineering), αρχικά ως Επίκουρος Kαθηγητής (Assistant Professor) την περίοδο 1979-1983 και κατόπιν ως Αναπληρωτής Kαθηγητής (Associate Professor) την περίοδο 1983-1989. Στο ΜΙΤ διετέλεσε επίσης ενεργό μέλος του διατμηματικού Κεντρου Επιχειρησιακής Έρευνας (Operations Research Center) και του διατμηματικού Κεντρου Συγκοινωνιακών Σπουδών (Center for Transportation Studies). Απέκτησε μονιμότητα (tenure) το 1985. Παραιτήθηκε το 1989 για να αναλάβει καθήκοντα Καθηγητή στο ΕΜΠ. Στο ΕΜΠ διετέλεσε Πρόεδρος στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1993-1995), Διευθυντής του Τομέα Μελέτης Πλοίου και Θαλασσίων Μεταφορών (2003-2004) και Αναπληρωτής Πρόεδρος (2004-2005).

Ο κ. Ψαραύτης έχει σημαντική εμπειρία σε θέματα λιμένων και συνδυασμένων μεταφορών, αφού πλην των δραστηριοτήτων του στο ΕΜΠ χρημάτισε Προϊστάμενος Υπηρεσιών (Γενικός Διευθυντής) από 8/1996 μέχρι 8/1999 και Διευθύνων Σύμβουλος από 10/1999 μέχρι 3/2002 στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Η υπέρ- 5ετης θητεία του στον ΟΛΠ συνδέθηκε με πλήθος σημαντικών εξελίξεων που περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, (α) την τοποθέτηση του Πειραιά στον κατάλογο των 50 πιο σημαντικών λιμανιών container στον κόσμο (το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου) με υπερδιπλασιασμό της κίνησης από 575.000 TEU το 1996 σε 1.160.000 TEU το 2001 και (β) τη μετατροπή του ΟΛΠ σε Ανώνυμη Εταιρία το 1999.

Η επιστημονική ειδικότητα του κ. Ψαραύτη είναι θαλάσσιες και συνδυασμένες μεταφορές. Στο ΜΙΤ δίδαξε μεταπτυχιακά μαθήματα στις θαλάσσιες μεταφορές, στις μεθόδους μαθηματικής βελτιστοποίησης και στις μεθόδους προγραμματισμού και logistics μεταφορών, ενώ ήταν επιστημονικός υπεύθυνος πολλών ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με τη δρομολόγηση εμπορικών πλοίων, δρομολόγηση oχημάτων στις αστικές μεταφορές, καταπολέμηση πετρελαιοκηλίδων, και χρήση γραφικών σε προγράμματα σπουδών μαθηματικού προγραμματισμού.

Ο κ. Ψαραύτης διετέλεσε Project Manager της Συντονισμένης Δράσης στη Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων (Concerted Action on Shortsea Shipping/ SSS-CA), πρόγραμμα-ομπρέλλα της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο συντόνισε την έρευνα στις περιοχές της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων, των λιμανιών, θαλασσίων logistics και συνδυασμένων μεταφορών, στο οποίο συμμετείχαν 14 Ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο κάλυψε την περίοδο 1995-2000. Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος μελέτης για το Ελληνικό ακτοπλοϊκό σύστημα (χρηματοδότης ΕΤΒΑ) και έρευνας για την ταχεία καταστολή πετρελαιοκηλίδων (χρηματοδότης ΓΓΕΤ). Είναι Project Manager του νέου ερευνητικού προγράμματος EU-MOP (Elimination Units for Marine Oil Pollution), κοινοτικού προγράμματος με 13 εταίρους σε 7 ευρωπαϊκές χώρες (2005-2008).

Ο κ. Ψαραύτης έχει δημοσιεύσει τις εργασίες του σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους, ενώ έχει δώσει πλήθος ομιλιών σε διάφορα συνέδρια και έχει διατελέσει πρόεδρος πολλών συνεδριάσεων σε θέματα όπως θαλάσσιες μεταφορές, συνδυασμένες μεταφορές, δρομολόγηση οχημάτων και logistics. Έχει διατελέσει κριτής σε περισσότερα από 20 επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Ο κ. Ψαραύτης έχει υπηρετήσει σε διάφορες επιτροπές εργασίας ή διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως εμπειρογνώμων ή εθνικός εκπρόσωπος, όπως

  • Subcommittee of maritime transport experts, πρόγραμμα EURET (1992-1994), εμπειρογνώμων.
  • Management Committee, COST 310 program (‘Freight transport logistics’) (1989-1991), εθνικός εκπρόσωπος (ΓΓΕΤ, Υπουργείο Βιομηχανίας).
  • Working Group "Ports and the Land/Sea Interface" (1993), εισηγητής.
  • "Μaritime telematics" R&D panel, DGXIII (1994), εμπειρογνώμων.
  • CREST Ad Hoc working group on Transport (1993-1994) εθνικός εκπρόσωπος (ΓΓΕΤ, Υπουργείο Βιομηχανίας).
  • Transport Research Committee, DGVII (1994-1998), εθνικός εκπρόσωπος (ΓΓΕΤ, Υπουργείο Ανάπτυξης).
  • Μanagement Committee, COST 330 program (‘Teleinformatics links between ports and their partners’), (1994-1998), εθνικός εκπρόσωπος (ΓΓΕΤ, Υπουργείο Αναπτυξης).
  • Benchmarking Group, ExtraWeb project (European Commission, DG-TREN), (2003- 2006), εθνικός εκπρόσωπος (ΓΓΕΤ, Υπουργείο Ανάπτυξης).

Από το 1987 ο κ. Ψαραύτης είναι Associate Editor του διεθνούς περιοδικού Transportation Science, και το Φεβρουάριο του 1999 ήταν Guest Editor σε ειδική έκδοση για τις θαλάσσιες μεταφορές. Από το 2002 είναι μέλος του Editorial Board του WMU Journal of Maritime Affairs. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (1994-1996). Έχει διατελέσει επίσης κριτής προτάσεων για το Sea Grant College Program των ΗΠΑ και για το Sciences and Engineering Research Council του Καναδά και αξιολογητής προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης - Πιστοποίησης της Κύπρου. Από το 1995 ως το 2002 διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Επιτροπής του Νορβηγικού Νηογνώμονα (Det Norske Veritas), όντας το μόνο μέλος της που δεν ήταν εφοπλιστής. Το 2000 συμμετείχε στην επιτροπή ειδικών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη διατύπωση των κατευθυντηρίων αρχών του νέου θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας.

Ο κ. Ψαραύτης έχει τέλος εκπροσωπήσει τον ΟΛΠ στο European Sea Ports Organization (ESPO) (1996- 2002), και το ΕΜΠ στο International Association of Ports and Harbors (ΙΑΡΗ) (από το 2002), όντας επίσης μέλος του ΙΑΡΗ Combined Transport, Distribution and Logistics Committee.