Διαψεύδει η Ιρανική Κυβέρνηση ότι Έλαβε Απόφαση για Διακοπή των Εξαγωγών Αργού Προς Ελλάδα-Ευρώπη

Διαψεύδει η Ιρανική Κυβέρνηση ότι Έλαβε Απόφαση για Διακοπή των Εξαγωγών Αργού Προς Ελλάδα-Ευρώπη
energia.gr
Τετ, 15 Φεβρουαρίου 2012 - 16:03
Διαψεύδει τελικά η ιρανική κυβέρνηση την είδηση ότι προέβη σε διακοπή των εξαγωγών αργού πετρελαίου προς την Ευρώπη, παρόλο που τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως αυτή ελήφθη σήμερα. «Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου στο πρακτορείο Reuters, προκαλώντας σύγχυση.

Διαψεύδει τελικά η ιρανική κυβέρνηση την είδηση ότι προέβη σε διακοπή των εξαγωγών αργού πετρελαίου προς την Ευρώπη, παρόλο που τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως αυτή ελήφθη σήμερα. «Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου στο πρακτορείο Reuters, προκαλώντας σύγχυση.

Νωρίτερα, τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν μετέδωσαν πως η κυβέρνηση σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, μια εκ των οποίων και η Ελλάδα. Όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση της χώρας, η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίποινα των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. στην Τεχεράνη. Πάγωμα εξαγωγών πετρελαίου αποφασίστηκε επίσης για Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα Ελληνικά Πετρέλαια δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση γι' αυτήν ιρανική απόφαση. Διαβεβαιώνουν πάντως ότι οι ανάγκες καυσίμων θα καλυφθούν από εναλλακτικές πηγές σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Πηγές του ομίλου ανέφεραν ακόμη ότι οι εισαγωγές αργού από το Ιράν έφθασαν στο μάξιμουμ το 2011 (22%) καθώς οι εμπορικοί όροι της συνεργασίας ήταν καλύτεροι σε σχέση με άλλες πηγές τροφοδοσίας, ενώ οι παραλαβές από την Τεχεράνη συνεχίστηκαν και στις αρχές του 2012.

Πρόσθεταν δε ότι αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ημερομηνία ισχύος της απόφασης του Ιράν, τα ΕΛΠΕ θα επιδιώξουν να καλύψουν το κενό αυξάνοντας τις αγορές από Ρωσία, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.

Η τιμή του πετρελαίου αντιδρά ανοδικά και αυτή την ώρα το συμβόλαιο Brent για παραδόσεις Μαρτίου ενισχύεται στα 118,41 δολάρια ανά βαρέλι.