Διπλή Έκρηξη Ανησυχίας για το Πετρέλαιο και τα Πυρηνικά του Ιράν

Διπλή Έκρηξη Ανησυχίας για το Πετρέλαιο και τα Πυρηνικά του Ιράν
του Χρήστου Στασινόπουλου
Πεμ, 16 Φεβρουαρίου 2012 - 10:13
Η είδηση για εμπάργκο εξαγωγών μαύρου χρυσού σε 6 ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- ανέβασε τις τιμές μπρεντ και αργού. Διέψευσε η Τεχεράνη, λέγοντας ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αυτό το μέτρο για ανθρωπιστικούς λόγους. Τα νέα πυρηνικά επιτεύγματα της χώρας του παρουσίασε χθες ο Ιρανός πρόεδρος

Η είδηση για εμπάργκο εξαγωγών μαύρου χρυσού σε 6 ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- ανέβασε τις τιμές μπρεντ και αργού. Διέψευσε η Τεχεράνη, λέγοντας ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αυτό το μέτρο για ανθρωπιστικούς λόγους. Τα νέα πυρηνικά επιτεύγματα της χώρας του παρουσίασε χθες ο Ιρανός πρόεδρος.

Στα ύψη έφτασαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά τη διαρροή φημών ότι το Ιράν διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου προς έξι ευρωπαϊκές χώρες ως αντίδραση προς την επιβολή εμπάργκο που έχει αποφασίσει η ΕΕ να ισχύσει από 1η Ιουλίου.

Την ίδια ώρα η ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας ανέβηκε κατακόρυφα μετά την αποκάλυψη από τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ όλων των νέων ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και των καινούργιων τεχνολογικών επιτυχιών του πυρηνικού προγράμματος.

Την ψευδή είδηση ότι διεκόπησαν οι εξαγωγές πετρελαίου μετέδωσε το αγγλόφωνο ιρανικό κρατικό δίκτυο Press TV με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του διευθυντή για τη δυτική Ευρώπη του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χασάν Τατζίκ, με τους πρέσβεις έξι ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Η αναπαραγωγή της είδησης ανέβασε την τιμή του μπρεντ και του αργού κατά ένα δολάριο το βαρέλι, με αποτέλεσμα οι τιμές να φτάσουν τα 119,11 δολάρια το βαρέλι και 101,85 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.

Παρότι η επίμαχη είδηση διαψεύστηκε επίσημα από το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν, η απειλή για διακοπή των εξαγωγών παραμένει, αφού, όπως έγινε γνωστό, κατά την εν λόγω συνάντηση ο Χασάν Τατζίκ, προειδοποίησε τους πρέσβεις της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στο εγγύς μέλλον, όμως η Τεχεράνη δεν θα προχωρήσει άμεσα στο μέτρο αυτό «για ανθρωπιστικούς λόγους και εξαιτίας του κρύου που πλήττει την Ευρώπη».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, χθες ο Ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά, Σαΐντ Τζαλίλι, με την απαντητική του επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να είναι παρών στην τελετή για την αποκάλυψη των νέων επιτυχιών του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του.

Εγκαίνια
Συγκεκριμένα, ο Αχμαντινετζάντ είχε προγραμματιστεί να επιθεωρήσει τα εγκαίνια τριών νέων πυρηνικών έργων, την έναρξη διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% στο εργοστάσιο της Νατάνζ, την εγκατάσταση των πρώτων ράβδων πυρηνικού καυσίμου που έχουν παραχθεί στη χώρα στον ιατρικό ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη και την έναρξη λειτουργίας ενός νέου τύπου συσκευών φυγοκέντρισης που είναι ταχύτερες και πραγματοποιούν υψηλότερο εμπλουτισμό.

Ο Αχμαντινετζάντ παραβρέθηκε μόνο στα εγκαίνια της Τεχεράνης και τα άλλα δύο έργα τα εγκαινίασε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ο κάλεσε την Τεχεράνη να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
Σύγχυση και αναταραχή επικράτησαν στην ΕΕ

Από μόνη της η σύγχυση που προκάλεσε η ψευδής είδηση ότι το Ιράν αποφάσισε να στεγνώσει έξι κράτη-μέλη της ΕΕ από πετρέλαιο ήταν αρκετή για να εκτινάξει τις τιμές του μαύρου χρυσού στα ύψη. Μέχρι να διαψευστεί από επίσημα ιρανικά χείλη και το υπουργείο Πετρελαίου, σε διεθνές επίπεδο επικράτησαν πανικός και αβεβαιότητα, αφού υπήρχαν αντικρουόμενες δηλώσεις, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να δηλώνει πλήρη άγνοια για την υποτιθέμενη διακοπή εξαγωγών που επέβαλλε το Ιράν.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, Μάικλ Μαν, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ξερά: «Δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση».

Βέβαια η εκπρόσωπος της επιτρόπου για θέματα ενέργειας, Μάρλεν Χόλτσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο μέτρων έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, όποτε και αν το Ιράν προχωρήσει σε διακοπή των εξαγωγών. Σύμφωνα με τη Χόλτσνερ: «Το πετρέλαιο υπάρχει στην αγορά, η Σαουδική Αραβία έχει ήδη πει ότι θα αυξήσει την παραγωγή της».

Αξίζει βέβαια εδώ να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση της ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου να επιβάλει εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από 1ης Ιουλίου, το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις γειτονικές του αραβικές χώρες να μην αυξήσουν την παραγωγή τους.

Η ΕΕ, όμως, δεν ήταν η μόνη που δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την είδηση και δήλωνε άγνοια για την υποτιθέμενη απόφαση του Ιράν αλλά και τα ΕΛ.ΠΕ., με ανακοίνωσή τους, γνωστοποίησαν ότι δεν έχουν καμία τέτοια ενημέρωση και διαβεβαίωσαν ότι θα βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας εάν αυτό χρειαστεί. Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και η Motor Oil, η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τροφοδοσίας.

(από "Το Έθνος", 16/2/2012)