Ε.Ε.: «Αν το Ιράν Διακόψει τις Εξαγωγές Αργού Νωρίτερα, θα Προσαρμοστούμε Νωρίτερα»

Ε.Ε.: «Αν το Ιράν Διακόψει τις Εξαγωγές Αργού Νωρίτερα, θα Προσαρμοστούμε Νωρίτερα»
energia.gr
Πεμ, 16 Φεβρουαρίου 2012 - 13:11
Καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ε.Ε. μία πιθανή διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν προς τις ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκε σήμερα ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ Ντε Γκουχτ. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντε Γκουχτ τόνισε, μιλώντας σε επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ, ότι «εάν θέλουν να το κόψουν νωρίτερα, θα προσαρμοστούμε νωρίτερα. Αυτό θα κάνουμε», αναφερόμενος στις απειλές του Ιράν για διακοπή των εξαγωγών αργού προς την Ε.Ε. πριν την έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού εμπάργκο, την 1η Ιουλίου

Καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ε.Ε. μία πιθανή διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν προς τις ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκε σήμερα ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ Ντε Γκουχτ. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντε Γκουχτ τόνισε, μιλώντας σε επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ, ότι «εάν θέλουν να το κόψουν νωρίτερα, θα προσαρμοστούμε νωρίτερα. Αυτό θα κάνουμε», αναφερόμενος στις απειλές του Ιράν για διακοπή των εξαγωγών αργού προς την Ε.Ε. πριν την έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού εμπάργκο, την 1η Ιουλίου.

Πρόσθεσε ότι αυτή η απειλή δεν θα έχει αντίκτυπο στην αντίθεση της Ευρώπης στην απόκτηση πυρηνικού όπλου από το Ιράν.

Οι δηλώσεις έρχονται μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε για το εάν η Τεχεράνη έχει κλείσει τη στρόφιγγα ιρανικού πετρελαίου προς έξι χώρες της ΕΕ: Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία και Ισπανία -τους μεγαλύτερους αγοραστές πετρελαίου στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, αν και ρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει εχθές, Τετάρτη, ότι -σε αντίποινα για τις κυρώσεις- το Ιράν διέκοψε τη ροή πετρελαίου προς τις έξι χώρες της ΕΕ, στη συνέχεια το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Εξάλλου, και αφού είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι ξεκίνησε η λειτουργία νέων προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να πιέσει το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του επιδιώξεις.

«Κανείς δεν θέλει να έχει το Ιράν πυρηνικά όπλα. Δεν θα αλλάξουμε τη γραμμή μας, επειδή υπάρχει αυτή η απειλή από το Ιράν. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα» είπε.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής του Ιράν στη Ρωσία είπε ότι η Τεχεράνη δεν θα δεχτεί «προκαθορισμένους όρους» για την επανέναρξη συνομιλιών της Ομάδας των Έξι για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.


Παράλληλα, εχθές, η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράν παρέδωσε επιστολή στην Κάθριν Άστον, με την οποία εξέφρασε την ετοιμότητά της «να πραγματοποιήσει νέες συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τρόπο εποικοδομητικό».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «υπερβάλλει για τις επιτυχίες της» στον πυρηνικό τομέα.

«Οι Ιρανοί συνεχίζουν να σημειώνουν προόδους, αλλά αυτό που παρουσιάσθηκε (χθες) αποτελεί πράξη εντυπωσιασμού. Οι Ιρανοί κομπάζουν για επιτυχίες που έχουν σημειώσει, αλλά μένουν πολλά ακόμη να κάνουν για φθάσουν στις συσκευές φυγοκέντρησης δεύτερης και τρίτης γενιάς» είπε.

«Θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι έχουν προοδεύσει περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα, προκειμένου να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ξεπέρασαν το σημείο της μη επιστροφής, πράγμα που δεν ισχύει» πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό του Τόκιο.