Οι Κούρδοι του Ιράκ Αντιτίθενται στις Απειλές της Βαγδάτης Κατά της ExxonMobil

Οι Κούρδοι του Ιράκ Αντιτίθενται στις Απειλές της Βαγδάτης Κατά της ExxonMobil
energia.gr
Δευ, 20 Φεβρουαρίου 2012 - 18:02
O αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις οικονομικές υποθέσεις του Ιρακ, Rosh Nori Shawis, ο οποίος εκπροσωπεί το ο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, επέκρινε ως απειλητικό για τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου της Βαγδάτης, αναφορικά με τις συμβάσεις της Exxon στην περιοχή του Κουρδιστάν
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις οικονομικές υποθέσεις του Ιρακ, Rosh Nori Shawis, ο οποίος εκπροσωπεί το ο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, επέκρινε ως απειλητικό για τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου της Βαγδάτης, αναφορικά με τις συμβάσεις της Exxon στην περιοχή του Κουρδιστάν.

«Aυτά τα σχόλια, ειδικά όσα απειλούν τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες και τις αποτρέπουν από τις εργασίες τους στην κουρδική περιοχή του Ιραν, θα τις αναγκάσουν να σταματήσουν τις εργασίες τους σε όλο το Ιρακ», δήλωσε ο Shawis σε ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω e-mail στο Dow Jones Newswires.

Υπενθυμίζεται ότι ο Faisal Abdullah εκπρόσωπος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ενέργειας της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης, Hussein al-Shahristani, δήλωσε στις 13 Φεβρουαρίου ότι το Ιράκ θα απαγορεύσει την ExxonMobil να υποβάλλει προσφορά για τoν 4ο γύρο δημοπρασιών άδειας φυσικού αερίου, λόγω των συμφωνιών με την ημι-αυτόματη περιοχή του Κουρδιστάν, που ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει την εξουσία της για τις συμφωνίες εντός των συνόρων της εν μέσω απουσίας νόμων που να διέπουν τον πετρελαϊκό κλάδο και, κατά συνέπεια, θεωρεί άκυρες τις συμφωνίες που υπόγραψε η περιφερειακή κυβέρνηση της ημιαυτόνομης περιοχής των Κούρδων με την ExxonMobil τον περασμένο Νοέμβριο. Αντίθετα, οι Κούρδοι δηλώνουν πως οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει δεν παραβιάζουν το νέο σύνταγμα της χώρας.

Σημειώνεται πως στο νέο γύρο θα δημοπρατηθούν τα δικαιώματα για 12 μπλοκ εκ των οποίων τα 7 έχουν φυσικό αέριο με αποθέματα 29 τρισ. κυβικών ποδιών και τα 5 πετρέλαιο με αποθέματα 10 δισ. βαρελιών.