Μνημόνιο Ανάπτυξης

Το πακέτο παρεμβάσεων για τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας με τη χρηματοδότηση της κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής, αλλά και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οριστικοποιήθηκε στις 29/02, στις Βρυξέλλες στη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Ζ. Μ. Μπαρόζο. Αλλωστε, έγινε πλέον κατανοητό απ' όλους ότι για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε έναν ενάρετο κύκλο υψηλών αναπτυξιακών επιδόσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας, χωρίς δημοσιονομικά ελλείμματα, δεν αρκεί η πλήρης εφαρμογή των όρων, των δεσμεύσεων, των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο
energia.gr
Πεμ, 1 Μαρτίου 2012 - 07:18

Το πακέτο παρεμβάσεων για τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας με τη χρηματοδότηση της κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής, αλλά και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οριστικοποιήθηκε στις 29/02, στις Βρυξέλλες στη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Ζ. Μ. Μπαρόζο.

Αλλωστε, έγινε πλέον κατανοητό απ' όλους ότι για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε έναν ενάρετο κύκλο υψηλών αναπτυξιακών επιδόσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας, χωρίς δημοσιονομικά ελλείμματα, δεν αρκεί η πλήρης εφαρμογή των όρων, των δεσμεύσεων, των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.

Αυτές οι παρεμβάσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ομως, σε άμεση και μεσοπρόθεσμη προοπτική -σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό των τραπεζών από την αγορά- οδηγούν σε συνεχή και επιδεινούμενη συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Η πρωτοφανής ύφεση του 2011 και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η παραγωγική δομή της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να αποσαθρώνεται, γεγονός που θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις.

Χρειάζεται και ένα «Μνημόνιο για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα» και καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος των πόρων από τα ταμεία της Ε.Ε., μέσω των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν κρίσιμες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, όπως η επανεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής. Είναι απόλυτη η ανάγκη για ένα ειδικό ταμείο μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής, τα οποία και τους πολύτιμους πόρους από την Ε.Ε. μπορούν να απορροφήσουν αποτελεσματικά και με παραγωγικό τρόπο και χιλιάδες θέσεις εργασίας να δημιουργήσουν.

Η δημιουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δώσει «ανάσα», καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να κινητοποιήσει επιπλέον κεφάλαια έως 2 δισ. ευρώ.

Η επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ μπορεί να είναι ο καταλύτης για την επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης. Αρκεί να μη χαθεί άλλος χρόνος, να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, όχι ελληνικές, αλλά και ευρωπαϊκές... Ας τολμήσουν όλοι.

(Πηγή: Εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 29/02/2012)