Ενέκρινε το Ιράν την παράδοση μέχρι τα τέλη Μαρτίου έως και 80.000 βαρελιών πετρελαίου στο Πακιστάν. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής θα εκταμιευθούν και 250 εκατ. δολ. για την υλοποίηση ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τις δύο χώρες. Με την κίνηση αυτή το Ιράν εξασφαλίζει σταθερή ζήτηση για τους υδρογονάνθρακες που παράγει την ώρα που η Δύση προχωρά σε εμπάργκο εισαγωγών ιρανικού αργού

Ενέκρινε το Ιράν την παράδοση μέχρι τα τέλη Μαρτίου έως και 80.000 βαρελιών πετρελαίου στο Πακιστάν. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής θα εκταμιευθούν και 250 εκατ. δολ. για την υλοποίηση ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τις δύο χώρες.

Με την κίνηση αυτή το Ιράν εξασφαλίζει σταθερή ζήτηση για τους υδρογονάνθρακες που παράγει την ώρα που η Δύση προχωρά σε εμπάργκο εισαγωγών ιρανικού αργού. Επιπλέον, η Τεχεράνη διασφαλίζει πως από το 2014 και ύστερα θα έχει έτοιμη την δίοδο εξαγωγής για το ιρανικό φυσικό αέριο με την δυνατότητα σταδιακής αύξησης της προσφοράς.

Η διεθνής κοινότητα έσπευσε να αποτρέψει την κυβέρνηση του Πακιστάν να προβεί σε μία τέτοιου είδους συμφωνία με το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις ώστε το Ισλαμαμπάντ να στραφεί εξ ολοκλήρου στο έργο του αγωγού ΤΑΡΙ, ο οποίος σκοπό έχει να διοχετεύσει το φυσικό αέριο της Κασπίας, μέσω της Ινδίας, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, στις ασιατικές αγορές.

Η εκτίμηση του Πακιστάν παραμένει, ωστόσο, ότι ο αγωγός αυτός θα κοστίσει τέσσερις φορές περισσότερο από την ιρανική πρόταση, η οποία κρίνεται πιο συμφέρουσα και πιο αποδοτική.