Δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου αναφέρουν ότι επετεύχθη οριστική συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Βουλγαρία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Επίσης, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, Τράικο Τραϊκόφ, δήλωσε ότι ο Νοέμβριος του 2012 ετέθη ως η καταληκτική προθεσμία για την απόφαση υλοποίησης του τμήματος που θα διατρέχει βουλγαρικό έδαφος. «Η τελική επενδυτική απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί μέχρι τον Νοέμβρη», τόνισε εξάλλου, από την πλευρά του ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ

Δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου αναφέρουν ότι επετεύχθη οριστική συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Βουλγαρία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Επίσης, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, Τράικο Τραϊκόφ, δήλωσε ότι ο Νοέμβριος του 2012 ετέθη ως η καταληκτική προθεσμία για την απόφαση υλοποίησης του τμήματος που θα διατρέχει βουλγαρικό έδαφος.

 

«Η τελική επενδυτική απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί μέχρι τον Νοέμβρη», τόνισε εξάλλου, από την πλευρά του ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

 

Η είδηση της οριστικής ρωσοβουλγαρικής συμφωνίας για τον South Stream θα πρέπει να θεωρηθεί ως αντισταθμιστική κίνηση της εγκατάλειψης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εκ μέρους της Σόφιας, κίνηση η οποία εθεωρήθη εχθρική από την Μόσχα. Έτσι, με την παρούσα συμφωνία, η Βουλγαρία επιδιώκει να μετριάσει, ως ένα βαθμό, τις εντυπώσεις για αποκλειστική στροφή της προς την Δύση και ταυτόχρονη ρήξη των σχέσεών της με την Ρωσία.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2011 ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε την εντολή για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου, ενώ η είδηση αυτή έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα στην δημοσιότητα με το αίτημα της βουλγαρικής πλευράς προς τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό για μείωση στην τιμή πώλησης του φυσικού αερίου.