Μια Ελληνίδα, η Αντιγόνη (Άντι) Λουδιάδη, τραπεζίτισσα στην Goldman Sachs International του Λονδίνου και ειδικός των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων, είναι εκείνη που βοήθησε την Ελλάδα να καμουφλάρει το χρέος της.

Μια Ελληνίδα, η Αντιγόνη (Άντι) Λουδιάδη, τραπεζίτισσα στην Goldman Sachs International του Λονδίνου και ειδικός των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων, είναι εκείνη που βοήθησε την Ελλάδα να καμουφλάρει το χρέος της.

Η Λουδιάδη πρωταγωνίστησε στην σύναψη του επίμαχου δανείου με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στην απόκτηση νωρίτερα διαφόρων παραγώγων τα οποία βοήθησαν στην συγκάλυψη του εθνικού χρέους και στην καλλιέργεια μιας θετικής εικόνας προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal, η Goldman αποκόμισε τουλάχιστον 220,5 εκατ. ευρώ από διάφορες χρεώσεις που σχετίζονταν με το δάνειο, πράγμα που ανέβασε πολύ την εικόνα της Λουδιάδη στο τραπεζικό περιβάλλον. Συνολικά, το κέρδος για την αμερικανική τράπεζα ήταν πραγματικά τεράστιο, ενώ το 2001 η χώρα μας της χρωστούσε ήδη 600 εκατ. δολάρια επιπλέον των δανεικών.

Αναφερόμενος σε αυτή, ο Μαρκ Ρος γράφει σε βιβλίο του: «Το συμβόλαιο με την Αθήνα θα της δώσει τη δυνατότητα να κλείσει τα στόματα των ζηλόφθονων, για τους οποίους η προαγωγή της οφειλόταν στην πολιτική «θετικής διάκρισης», που ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία ευνοεί το λεγόμενο ασθενές φύλο. Τα ζητήματα της ηθικής και της δεοντολογίας είναι παντελώς ξένα σε αυτή τη γυναίκα της δράσης, η οποία αρπάζει κάθε ευκαιρία για να δείξει πόσο αρπακτικό είναι». 

Βιογραφικά στοιχεία:

Η βρετανοθρεμμένη Λουδιάδη γεννήθηκε στη Νιγηρία, αλλά μεγάλωσε στην Αγγλία, διατηρώντας παράλληλα σχέσεις με την Ελλάδα. Έγινε εταίρος στην Goldman το 2000. Προηγουμένως, είχε σπουδάσει στην Οξφόρδη και μέσα στην Goldman ανέλαβε θέση στη διοίκηση του τομέα επενδύσεων για την Ευρώπη, αποκομίζοντας έως και 12 εκατ. δολάρια ετησίως. Η ίδια είναι κάτοικος του δυτικού Λονδίνου. Τα τελευταία χρόνια, η Λουδιάδη ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος της Rothesay Life, μιας θυγατρικής της Goldman στον κλάδο των ασφαλίσεων.

Στην Goldman εργάστηκε για πρώτη φορά το 1994, ενώ πιο πριν είχε εργαστεί για την JP Morgan. Η ειδικότητά της ήταν η πώληση περίπλοκων παραγώγων προϊόντων και εν τέλει κατέληξε να διευθύνει όλο το τμήμα της τράπεζας το οποίο ασχολείτο με την πώλησή τους στην Ευρώπη.