Οι Χρησμοί του Μόρνινγκσταρ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδέχτηκε ο ελληνικός Τύπος την ομιλία του Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την ενέργεια στην περιοχή της Ευρασίας, παρόλο που στο συνέδριο του Economist ακούστηκαν και άλλα, πιθανώς πιο ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία όμως δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης. Ο ίδιος ο Μόρνινγκσταρ μίλησε όπως θα περίμενε κανείς από το State Department, δηλαδή με γενικόλογους «χρησμούς» και πρέπει να κοιτάξει κανείς τις λεπτομέρειες για να εξαγάγει συμπεράσματα.
energia.gr
Παρ, 30 Μαρτίου 2012 - 07:44

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδέχτηκε ο ελληνικός Τύπος την ομιλία του Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την ενέργεια στην περιοχή της Ευρασίας, παρόλο που στο συνέδριο του Economist ακούστηκαν και άλλα, πιθανώς πιο ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία όμως δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης. Ο ίδιος ο Μόρνινγκσταρ μίλησε όπως θα περίμενε κανείς από το State  Department, δηλαδή με γενικόλογους «χρησμούς» και πρέπει να κοιτάξει κανείς τις λεπτομέρειες για να εξαγάγει συμπεράσματα.

Το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του ήταν ότι «αυτές είναι οι θέσεις των ΗΠΑ, καλά θα κάνετε να αφήσετε στην άκρη τη ρώσικη ενέργεια και εμείς θα σας στηρίξουμε». Στην πράξη αυτό είναι μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου να μην προτιμήσουν ρωσικούς ενεργειακούς ομίλους για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά και να δώσουν έμφαση στους αγωγούς του Νοτίου Διαδρόμου, έναντι στον South Stream και τον πλέον παγωμένο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, ο κ. Μόρνινγκσταρ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στην περίπτωση των αγωγών οι ΗΠΑ προτιμούν ένα πιο ευέλικτο σύστημα συμβολαίων από αυτό που ισχύει για παράδειγμα στην περίπτωση της Gazprom και των δικών της εξαγωγών. Επίσης, εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της παραγωγής από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θεωρεί ότι και από μόνο του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έναν αγωγό με διαρκώς αυξανόμενη χωρητικότητα.

Τέλος, αυτό που δεν άρεσε πολύ ήταν το κάλεσμα του Μόρνινγκσταρ για επίλυση του κυπριακού και η γενικότερη σύζευξη του θέματος με το φυσικό αέριο. Ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε για ποιο λόγο ακριβώς είναι στο συμφέρον της Δημοκρατίας της Κύπρου η σύνδεση των δύο, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «κάτι τέτοιο θα ενίσχυε ολόκληρη την Κύπρο και τις άλλες χώρες της Μεσογείου».