«Καμπανάκι» Κίνδυνου για την Τροφοδοσία της Χώρας σε Φυσικό Αέριο Λόγω Χρεών στην Αγορά Ενέργειας

«Καμπανάκι» Κίνδυνου για την Τροφοδοσία της Χώρας σε Φυσικό Αέριο Λόγω Χρεών στην Αγορά Ενέργειας
energia.gr
Τρι, 3 Απριλίου 2012 - 11:19
Επιστολή με την οποία επισείει τον κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο απέστειλε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης προς το Υπουργείο Οικονομικών και το ΥΠΕΚΑ. Αιτία του κινδύνου είναι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λόγω οφειλών του προς ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την ΔΕΠΑ
Επιστολή με την οποία επισείει τον κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο απέστειλε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης προς το Υπουργείο Οικονομικών και το ΥΠΕΚΑ. Αιτία του κινδύνου είναι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λόγω οφειλών του προς ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την ΔΕΠΑ. Συνέπεια αυτής της «αλυσίδας οφειλών» είναι η ΔΕΠΑ να μην μπορεί να είναι συνεπείς απέναντι στους ξένους προμηθευτές της.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαχίνης στην επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη και Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι οφειλές των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών προς την ΔΕΠΑ ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ εξαιτίας της επικρατούσας χρηματοοικονομικής στενότητας «η ΔΕΠΑ δεν θα δύναται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους προμηθευτές της, με αποτέλεσμα πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή, η οποία βασίζεται κατά 25% στο φυσικό αέριο, όσο επίσης και για τους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές».

Σε περίπτωση μη έγκαιρης αποπληρωμής της Ρωσίας και της Αλγερίας, που αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές της χώρας σε φυσικό αέριο, και απαιτούν την εξόφλησή τους σε ορισμένο χρόνο, είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής τροφοδοσίας. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαχίνης καλεί τους δύο υπουργούς να εξαντλήσουν κάθε δυνατή ενέργεια για να αποφευχθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες για την εγχώρια αγορά ενέργειας και προτείνει την δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ με 200 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το Πράσινο Ταμείο και εισηγείται, για τον σκοπό αυτό την κατάθεση ειδικής τροπολογίας στη Βουλή. Η πρόταση αυτή της επιστολής Σαχίνη συζητήθηκε κατεπειγόντως στο ΥΠΕΚΑ την Παρασκευή, 30 Μαρτίου, σε ειδική σύσκεψη υπό το βάρος του κινδύνου η χώρα να υποστεί ενεργειακό «μπλακ άουτ», αλλά και να υποστεί βλάβη η αξιοπιστία της προς τους προμηθευτές της.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί παρόμοια επιστολή Σαχίνη στις 24 Ιανουαρίου προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, χωρίς, ωστόσο, το ζήτημα να έχει διευθετηθεί. «Πηγή του κακού» θεωρείται το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ (νυν ΛΑΓΗΕ), το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε, παρά τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Η δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων απέφερε πολύ χαμηλές εισπράξεις, η ρύθμιση για το τέλος της ΕΡΤ δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, η αύξηση του τέλους ΑΠΕ δεν έχει «μεταφραστεί» σε έσοδα για τα ταμεία του φορέα, ενώ παραμένει το πρόβλημα με τους λογαριασμούς της Hellas Power και της Energa, οι οποίοι είναι δεσμευμένοι και, άρα, δεν μπορούν να αποπληρωθούν τα ποσά που οι δύο εταιρείες οφείλουν στον ΛΑΓΗΕ.

Έτσι, όπως επισημαίνει επιστολή της διοίκησης του Διαχειριστή προς την ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ, το έλλειμμα, πλέον έχει καταστεί μη διαχειρίσιμο, καθώς έχει διογκωθεί υπερβολικά. Κι αυτό γιατί τα μέτρα του Δεκεμβρίου δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος από την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου. Η κατάσταση, συνεπώς, είναι δραματική και πόρρω απέχει από τους αρχικούς σχεδιασμούς των μέτρων του Δεκεμβρίου, που ήθελαν τον ΛΑΓΗΕ να έχει εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του προς τους παραγωγούς ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2012.