Ιδρύθηκε πριν πενήντα χρόνια. Πρωτεργάτης της ιδρύσεώς της υπήρξε ο αείμνηστος Χριστόφορος Στράτος, που συγκέντρωσε γύρω του άλλους 27 επώνυμους επιχειρηματίες της εποχής οι οποίοι πίστευαν σε μιαν Ελλάδα της χρηστής και αποτελεσματικής διοικήσεως των επιχειρήσεων.

Ιδρύθηκε πριν πενήντα χρόνια. Πρωτεργάτης της ιδρύσεώς της υπήρξε ο αείμνηστος Χριστόφορος Στράτος, που συγκέντρωσε γύρω του άλλους 27 επώνυμους επιχειρηματίες της εποχής οι οποίοι πίστευαν σε μιαν Ελλάδα της χρηστής και αποτελεσματικής διοικήσεως των επιχειρήσεων.

Άνθρωπος που ήθελε να δει την Ελλάδα να πάει μπροστά, ο Χριστ. Στράτος είχε συνειδητοποιήσει από τα τέλη της δεκαετίας τού ’50 ότι η ελληνική βιομηχανία –και, κατ’ επέκτασιν, η οικονομική ανάπτυξη που αυτή συνεπαγόταν– θα ήταν δύσκολο να αναπτυχθεί χωρίς στελέχη και διοικητική γνώση. Έτσι, από τις αρχές τού ’60 είχε πάρει την πρωτοβουλία να έλθει σε επαφή με γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι θα μπορούσαν να συμμεριστούν τις ανησυχίες του, ώστε να ιδρυθεί στην Ελλάδα ένας φορέας ο οποίος θα εξυπηρετούσε τις επιμορφωτικές και πρακτικές ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας σε ανθρώπους με διοικητικά προσόντα, τεχνική και οργανωτική γνώση, αλλά και ευρύτητα πνεύματος. Η ώρα της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είχε σημάνει –σε μία αποφασιστική καμπή της ελληνικής οικονομίας, η οποία το 1963 έπρεπε να συνδεθεί με την τότε Κοινή Αγορά.

Τα πρώτα γραφεία της ΕΕΔΕ εγκαθίστανται στην οδό Αμερικής 6 και την γενική διεύθυνσή της αναλαμβάνει ο Νικόλαος Καρακουλάκης. Αρχίζει έτσι η μεγάλη περιπέτεια της διάδοσης της διοίκησης και οργάνωσης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε μία εποχή όπου η ελληνική οικονομία ναι μεν αναπτυσσόταν με υψηλούς ρυθμούς, πλην όμως είχε πολλές δομικές και οργανωτικές αδυναμίες οι οποίες οφείλονταν τόσο στην ανεπάρκεια κεφαλαίων όσο και στην έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι, έργο της ΕΕΔΕ ήταν να ρίξει τα θεμέλια για την βελτίωση του ανθρώπινου παράγοντα και την διάδοση του πνεύματος μάνατζμεντ στις επιχειρήσεις που έβλεπαν προς το μέλλον.

Η ΕΕΔΕ υλοποίησε τον ρόλο αυτόν όσο καλύτερα μπορούσε και όχι πάντα κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Στα πενήντα χρόνια της λειτουργίας της περισσότερα από 300.000 στελέχη επιχειρήσεων πέρασαν από τα επιμορφωτικά της σεμινάρια και τις σημαντικές δημόσιες εκδηλώσεις της. Οι πιο διάσημοι γκουρού της παγκόσμιας διοίκησης των επιχειρήσεων, όπως οι Πήτερ Ντράκερ, Γκάρυ Χάμελ, Τομ Πήτερς, Φίλιπ Κότλερ κ.α., έγιναν γνωστοί στην Ελλάδα και ήλθαν να μιλήσουν σε εκδήλωση της ΕΕΔΕ. Έννοιες όπως το μάρκετινγκ, ο έλεγχος της ποιότητος, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και η οικονομική διοίκηση των επιχειρήσεων διαδόθηκαν και εδραιώθηκαν στην χώρα μας από την ΕΕΔΕ, στους κόλπους της οποίας λειτουργούν και τα σχετικά Ινστιτούτα.

Για όλα αυτά τα επιτεύγματά της, η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων τοποθετείται μέσα στους πέντε καλύτερους σχετικούς φορείς στον κόσμο και, ως εκ τούτου, έχει αυξημένο κύρος τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό τής επιτρέπει να διαθέτει σοβαρή δικτύωση και καλές προσβάσεις και άρα να παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα παγκοσμίως στους χώρους του μάνατζμεντ, του μάρκετινγκ, της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της διοικήσεως ανθρώπινων πόρων, μεταξύ άλλων. Συνεπώς, πλούσια σε εμπειρίες και σύγχρονη τεχνογνωσία, η ΕΕΔΕ αποτελεί κορυφαίο ατού για την Ελλάδα του αύριο και τις προοπτικές αναπτύξεώς της. Διότι, εφεξής, οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια θα είναι καταδικασμένη, αν αφετηρία της δεν είναι το μυαλό του ανθρώπου και η γνώση που αυτό μπορεί να επεξεργασθεί και να αξιοποιήσει.

Όσοι το αγνοούν θα πρέπει να πληροφορηθούν ότι η Κίνα, η Τουρκία του κ. Ερντογάν, η Ινδία και η Νότιος Αφρική επενδύουν στην διοίκηση των επιχειρήσεων και στην επιμόρφωση στελεχών το 1% του ΑΕΠ τους, ποσοστό που για το 2010 αντιπροσώπευε για τις χώρες αυτές 120 δισεκατ. δολλάρια. Από τα τελευταία, τα 7 δισεκατ. δολλάρια ήταν η τουρκική δαπάνη. Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερον ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, που καταλαβαίνουν τον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα, επενδύουν στην γνώση και στα ταλέντα των επιχειρήσεων –τομέας στον οποίον ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σκληρός πόλεμος.

Στην Ελλάδα, η ΕΕΔΕ μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους και τις συνθήκες διεξαγωγής του πολέμου αυτού. Εξάλλου, σε αυτή την διάσταση της σημερινής επιχειρηματικής πραγματικότητας στοχεύουν και οι τελευταίες προτάσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση, και όχι μόνον, για την υπογραφή ενός μνημονίου κοινωνικής συνοχής και ενός άλλου που θα αφορά στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΔΕ θεωρεί ότι πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της ρευστότητος και της ανεργίας, που θα αποτελέσουν και την προϋπόθεση τονώσεως της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Οι δε τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος είναι ο τουρισμός, η παιδεία, η ναυτιλία και ο πρωτογενής τομέας –ήτοι, η οργανωμένη και υψηλής προστιθέμενης αξίας γεωργική παραγωγή.

Είναι σαφές από αυτά που προηγούνται ότι η ΕΕΔΕ και θέλει και μπορεί. Το ερώτημα είναι αν αυτό το συμμερίζονται οι πολιτικοί και άλλοι παράγοντες, που σήμερα καλούνται να βγάλουν την χώρα από την κρίση και την πιθανή περιθωριοποίησή της.

(από την εφημερίδα "Εστία")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr