Αναγκαία μια Ενεργειακή Πολιτική με Σοβαρή Προοπτική

Προκηρύχθηκαν, τελικά, χθες, Μεγάλη Τετάρτη, οι εκλογές για τις 6 Μαΐου. Καιρός ήταν. Το μη χείρον, βέλτιστον. Είναι προτιμότερο να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα και την ακυβερνησία, παρά να ακκιζόμαστε ότι έχουμε κυβέρνηση, η οποία επί της ουσίας δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση, πέραν όσων αφορούν στις ρυθμίσεις για το PSI. Άντε και για να βολευτούν κάποιοι «ημέτεροι». Γιατί το είδαμε κι αυτό
energia.gr
Πεμ, 12 Απριλίου 2012 - 09:34

Προκηρύχθηκαν, τελικά, χθες, Μεγάλη Τετάρτη, οι εκλογές για τις 6 Μαΐου. Καιρός ήταν. Το μη χείρον, βέλτιστον. Είναι προτιμότερο να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα και την ακυβερνησία, παρά να ακκιζόμαστε ότι έχουμε κυβέρνηση, η οποία επί της ουσίας δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση, πέραν όσων αφορούν στις ρυθμίσεις για το PSI. Άντε και για να βολευτούν κάποιοι «ημέτεροι». Γιατί το είδαμε κι αυτό.

Βεβαίως, έχει αναπτυχθεί εσχάτως μια φιλολογία, για τα αποτελέσματα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Χαρακτηρίζεται ως η πιο κρίσιμη από το 1974, ότι θα κρίνει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ότι θα καθορίσει αν θα πτωχεύσει ή όχι. Δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική και θα αποφύγουμε την προσφιλή, επίκαιρη, ρητορική. Όπως η φύση δεν επιτρέπει να υπάρχουν κενά, έτσι και στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο καθένας από μας ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας πράξει αναλόγως. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Το κορυφαίο ζήτημα για την ίδια τη χώρα είναι να καταφέρει να βγει από το σκοτεινό τούνελ της ύφεσης. Να χαράξει στρατηγική ανάπτυξης. Να αξιοποιήσει τους ίδιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Να σχεδιάσει καινούριους. Και να καταφέρει να σταματήσει την «αιμορραγία» της νεολαίας της προς άλλες, πιο οργανωμένες, χώρες, προκειμένου να εξασφαλίσει εργασία και μέλλον.

Δεν μπορεί σε μια εποχή που «ζυμώνονται» συμμαχίες, με αιχμή του δόρατος την ενέργεια, η Ελλάδα να μένει στο περιθώριο, αγκυλωμένη από την αδυναμία κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Δεν μπορεί να έχει δυνατότητες ανεκμετάλλευτες. Δεν της αξίζει αυτή η τύχη. Όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας, από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τις αποκρατικοποιήσεις ως και τη λειτουργία της αγοράς, παραμένουν στάσιμα σε θολά νερά. Κανείς δεν θέλει να πάρει τέτοιου είδους ευθύνες, από τη στιγμή που άνοιξε ο φάκελος Εκλογές. Όλες οι σχετικές αποφάσεις παραπέμπονται για μετά τις εκλογές. Και ο χρόνος ροκανίζεται.

Όμως, ο ενεργειακός τομέας μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό όχημα για τη χώρα. Μπορεί να φέρει πολυπόθητες επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μπορεί να δημιουργήσει ελπίδες ανάκαμψης. Και δεν αναφερόμαστε μόνον στα υπό έρευνα κοιτάσματα. Και το πρόγραμμα Ήλιος, από άλλη σκοπιά και προσέγγιση, μπορεί να αποδώσει. Και η αγορά μπορεί να αναθερμανθεί με προγράμματα εξοικονόμησης, τα οποία είναι αποφασισμένη να στηρίξει η Ε.Ε. Και νέες θερμικές μονάδες μπορούν να γίνουν, ή να αφήσουν αυτές, που κατασκευάσθηκαν, να λειτουργήσουν.

Υπάρχουν πολλά πράγματα στον ενεργειακό τομέα που μπορούν να δρομολογηθούν και να υπογραμμίσουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Και θα περιμένουμε από τους υποψήφιους κυβερνώντες μας να θέσουν την ενέργεια πολύ υψηλά στην ατζέντα των προεκλογικών αγώνων τους. Με συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις. Με σχεδιασμό και στρατηγική. Με στόχους μετρήσιμους και χρονολογημένους. Βαρεθήκαμε να ακούμε για τον επανασχεδιασμό του κράτους, την πάταξη της διαφθοράς, τη μέριμνα των ασθενέστερων. Καλά όλα αυτά, αλλά αυτή τη φορά το διακύβευμα δεν περιορίζεται μόνον στο μέλλον της χώρας, αλλά και στο πώς το οραματιζόμαστε. Καιρός να συζητήσουμε για σοβαρές προοπτικές και όχι για ευσεβείς πόθους.