Νικητής αναδείχθηκε στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ. Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κ. Ολάντ πήρε ποσοστό 51,90% αφήνοντας πίσω τον ως τώρα πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό 48,2%. «Η Γαλλία έχει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι μια δημοκρατική επιλογή, ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και πρέπει να γίνει σεβαστός. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της ήττας», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος
Νικητής αναδείχθηκε στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ. Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κ. Ολάντ πήρε ποσοστό 51,90% αφήνοντας πίσω τον ως τώρα πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό 48,2%.

«Η Γαλλία έχει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι μια δημοκρατική επιλογή, ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και πρέπει να γίνει σεβαστός. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της ήττας», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος, αποκαλύπτοντας ότι δεν θα είναι επικεφαλής του UMP στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο Φρανσουά Ολάντ θεωρείται ως ένας σοσιαλιστής που επιδιώκει τη συναίνεση και συσπειρώνει το τμήμα της γαλλικής αριστεράς που εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία. Θεωρεί ότι πρέπει να διορθώσει τα λάθη του καπιταλισμού. Το κυριότερο που του προσάπτουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι ότι δεν κατείχε ποτέ κυβερνητικό πόστο. Είναι λίγο βαρετός, ο κατ’ εξοχήν άνθρωπος που μπαίνει σε δεύτερο πλάνο – σε αντίθεση με τον κύριο «Μπλινγκ Μπλινγκ», προσωνύμιο που έδωσαν σατιρικά ΜΜΕ στον Γάλλο πρόεδρο για τα απαστράπτοντα γυαλιά ηλίου- καθρέπτες που αρέσκεται να φοράει δημοσίως.

Υπήρξε έντεκα χρόνια γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όμως από αυτή τη θέση χρεώθηκε τις εκλογικές ήττες του 2002 και του 2007. Είναι βουλευτής επί δεκαετίες, πρώην σύντροφος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ επί 29 χρόνια, με την οποία έχει αποκτήσει 4 παιδιά. Εκφραστής της «μαλθακής» αριστεράς, όπως υποστηρίζουν οι «κακές γλώσσες» από το κόμμα του, οι οποίοι προς το παρόν βάζουν τα μαχαίρια στην άκρη για να κατακτήσουν την προεδρία την οποία έχουν να δουν από το 1988.

Απηχώντας ιδέες που έχει εκφράσει ο Μπάρακ Ομπάμα, θέλει να καταργήσει πολλές φοροαπαλλαγές που ευνοούν τα πλουσιότερα κοινωνικά στρώματα. Εχει δηλώσει ότι θα ανατρέψει το δημοσιονομικό σύμφωνο, που αποτελεί το κομβικό σημείο της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ, ενώ πρόσφατα εξαπέλυσε πυρά κατά της καγκελαρίου της Γερμανίας αφήνοντας υπαινιγμούς ότι οι χειρισμοί της μεγαλύτερης χώρας της Ε.Ε. θέτουν ζήτημα δημοκρατίας στην Ευρώπη.