Η Ανάδειξη Κυβέρνησης και το Νέο Πολιτικό Σκηνικό

Η συντριβή των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, η ισχυροποίηση των κομμάτων της Αριστεράς, η ανάδειξη εντελώς νέων πολιτικών δυνάμεων και η απουσία ενός αυτάρκους πολιτικού σχηματισμού με άμεση δυνατότητα δημιουργίας κυβέρνησης, συνθέτουν το νέο πολιτικό σκηνικό των επτά κομμάτων με εκπροσώπηση στην αυριανή Βουλή. Το ερώτημα παραμένει επίκαιρο και απαιτητικό όσο ποτέ άλλοτε για την δημιουργία αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης
energia.gr
Δευ, 7 Μαΐου 2012 - 11:40
Η συντριβή των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, η ισχυροποίηση των κομμάτων της Αριστεράς, η ανάδειξη εντελώς νέων πολιτικών δυνάμεων και η απουσία ενός αυτάρκους πολιτικού σχηματισμού με άμεση δυνατότητα δημιουργίας κυβέρνησης, συνθέτουν το νέο πολιτικό σκηνικό των επτά κομμάτων με εκπροσώπηση στην αυριανή Βουλή. Το ερώτημα παραμένει επίκαιρο και απαιτητικό όσο ποτέ άλλοτε για την δημιουργία αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Το μήνυμα του εκλογικού σώματος – έστω και με τον υψηλό βαθμό αποχής, αφού ένας στους πέντε δεν ψήφισαν – ισχυρό αν και κατακερματισμένο, να υποδεικνύει ξεκάθαρα την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων.

Γιατί απώτερος στόχος της διεργασίας και ζύμωσης των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή, δεν είναι άλλος από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης βάσει των όσων προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας. Η δε ύπαρξη νέας κυβέρνησης την δεδομένη στιγμή απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε με μία σειρά δύσκολων και καίριων αποφάσεων στην αναμονή και με το φάσμα της αποχώρησής μας από την ευρωζώνη και μίας επικείμενης οικονομικής κατάρρευσης να πλανάται ιδιαίτερα απειλητικό.

Με την ελληνική οικονομία ουσιαστικά να έχει χρεοκοπήσει αδυνατώντας να βγει στις αγορές και τη βαθιά ύφεση να αποσαθρώνει τον ήδη προβληματικό παραγωγικό ιστό και να διαλύει την κοινωνική συνοχή, κάποιοι ηθελημένα ξεχνούν τα οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα, η οικονομία και οι πολίτες της από την ένταξη στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσεύει η υποκρισία από την πλευρά εκείνων που κρύβουν αυτή την αλήθεια και εκτοξεύουν ασυλλόγιστα κατηγορίες για εκλογικούς εκβιασμούς ισχυριζόμενοι ότι το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» είναι πλαστό.

Το διακύβευμα των εκλογών ήτο και είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και αυτή είναι η αλήθεια, όσο σκληρή και εάν είναι. Κανένας εταίρος και δανειστής μας στην Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθεί να στηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα, εάν εμείς δεν συνεχίσουμε να βαδίζουμε σταθερά στο δρόμο που οδηγεί στην πλήρη δημοσιονομική εξυγίανση.

Κανένα ισχυρό κέντρο εξουσίας στην Ευρωζώνη δεν θα δεχθεί να διοχετεύει οξυγόνο εκατοντάδων δισ. ευρώ στον ελληνικό αναπνευστήρα, πολύ περισσότερο δε να εγκρίνει αναπτυξιακά μέτρα, εάν η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί δεν δώσει τα εχέγγυα για αταλάντευτη πορεία στην κατεύθυνση της υλοποίησης όλων των μεγάλων και μικρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που οδηγούν τη χώρα σε ένα νέο ενάρετο οικονομικό κύκλο. Αναμφίβολα ζούμε ιστορικές στιγμές. Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών θα «σφραγίσει» το μέλλον αυτής της χώρας για πολλές δεκαετίες.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο και η κοινωνία στην κόλαση. Η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ σε όλα τα επίπεδα. Σημαίνει ότι στον διαρκή διπλωματικό πόλεμο θέσεων η απώλεια κύρους και διαπραγματευτικής δύναμης αντανακλάται στον τρόπο που την αντιμετωπίζουν εταίροι, γείτονες και δανειστές. Όσο για τα περί «αναδιαπραγμάτευσης» του Μνημονίου, όλοι μάς λένε ψέματα. Η χώρα είναι πλήρως εξαρτημένη από τις αποφάσεις της τρόικας. Όσοι κρύβονται πίσω από τον Ολάντ αποσιωπούν ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της φράου Μέρκελ.

Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας δεν στάθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στο ύψος των περιστάσεων. Υποκύπτοντας στο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος δείλιασε και δεν προώθησε τις μεγάλες αλλαγές που είχε και έχει ανάγκη ο τόπος. Αλλά και οι πολίτες επαναπαύτηκαν στα «κεκτημένα» θεωρώντας τα «δεδομένα».

Ως γνωστό στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μέσα από τις οικονομικές και κοινωνικές διεργασίες, το πολιτικό σύστημα είτε θα αλλάξει, είτε θα βουλιάξει. Μαζί του και οι πολίτες, που όσα δίκια και αν έχουν δεν μπορούν διαρκώς να μεταθέτουν την ευθύνη στους πολιτικούς. Το δίλημμα είναι απλό και ξεκάθαρο: Θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας ή θα επιστρέψουμε σε εποχές πρωτοφανούς πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.

Όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα που θα συμμετέχουν στη νέα Βουλή έχουν τεράστιες ευθύνες και από την στάση τους και την σώφρονα ή μη αντιμετώπισή τους θα εξαρτηθεί το μέλλον αυτού του τόπου.