Εξοικονόμηση Ενέργειας: Συμφωνούν ότι ... Διαφωνούν στο Ευρωκοινοβούλιο

Εξοικονόμηση Ενέργειας: Συμφωνούν ότι ... Διαφωνούν στο Ευρωκοινοβούλιο
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 8 Μαΐου 2012 - 07:59
Συμφωνούν στο ότι…διαφωνούν Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, για την Οδηγία που περιλαμβάνει δεσμευτικά μέτρα για την ενεργειακή απόδοση, σε μια προσπάθεια να καταστεί εφικτός ο στόχος του 20% για την εξοικονόμηση ενέργειας ως το 2020. Αυτό προκύπτει από τις δύο συναντήσεις που έγιναν ως τώρα μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου (το αποκαλούμενο trilogue), ενώ η τρίτη θα γίνει σήμερα

Συμφωνούν στο ότι…διαφωνούν Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, για την Οδηγία που περιλαμβάνει δεσμευτικά μέτρα για την ενεργειακή απόδοση, σε μια προσπάθεια να καταστεί εφικτός ο στόχος του 20% για την εξοικονόμηση ενέργειας ως το 2020.

Αυτό προκύπτει από τις δύο συναντήσεις που έγιναν ως τώρα μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου (το αποκαλούμενο trilogue), ενώ η τρίτη θα γίνει σήμερα. Προβλέπονται άλλες τρεις συναντήσεις ως τις 13 Ιουνίου.

Το Ευρωκοινοβούλιο ακολουθεί σκληρή γραμμή, προτείνοντας 18 συμβιβαστικές τροποποιήσεις, προκειμένου να μην θιγεί το πνεύμα και η ουσία των προτεινόμενων μέτρων, ενώ το Συμβούλιο εμμένει στις θέσεις του, απορρίπτοντας την «καρδιά» της Οδηγίας, το άρθρο 6, που αφορά στην υποχρέωση των εταιριών να μειώνουν κάθε χρόνο κατά 1,5% τις ενεργειακές πωλήσεις τους κατ’ όγκο. Επίσης, το Συμβούλιο έχει υποβαθμίσει με διάφορες εξαιρέσεις το στόχο για ετήσια ανακαίνιση των δημόσιων κτιρίων σε ποσοστά 3-12%, και το κυριότερο, δεν αποδέχεται ως δεσμευτικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% ως το 2020.

Η Δανική Προεδρία επιθυμεί διακαώς να πετύχει μια ικανοποιητική συμφωνία στη διάρκεια της θητείας της ως τα τέλη Ιουνίου και δεν έχει διστάσει να κατηγορήσει τα κράτη-μέλη για υπονόμευση της προσπάθειας για την ενεργειακή απόδοση, παρά την αντίθετη ρητορική που υποστηρίζουν κατά καιρούς. Το ερώτημα όμως που διατυπώνεται είναι αν θα καταφέρει τελικά να πετύχει το στόχο της, καθώς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η κατάσταση εμφανίζεται εξαιρετικά ρευστή και κανείς δεν μπορεί να διατυπώσει προβλέψεις. Δεν αποκλείεται, πάντως, μπροστά στο αδιέξοδο που διαφαίνεται η Δανική προεδρία να φέρει ένα νέο κείμενο, σε μια προσπάθεια να συγκεράσει τις σταθερά αντίθετες απόψεις. Το ζήτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο το Ευρωκοινοβούλιο είναι διατεθειμένο να κάνει υπαναχωρήσεις σε βασικά ζητήματα της Οδηγίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί προς ψήφιση την Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, με το σκεπτικό ότι χωρίς δεσμευτικούς και μετρήσιμους στόχους από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που θα βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση εκπομπών CO2, είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί ο στόχος του 20% για την εξοικονόμηση ενέργειας ως το 2020. Αντίθετα, διαγράφεται ο κίνδυνος ο στόχος αυτός να επιτευχθεί τελικά μόνον κατά το ήμισυ.