Ένα επενδυτικό πακέτο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμφανίζονται έτοιμες να προωθήσουν οι Βρυξέλλες στη σκιά των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία. Με δεδομένο ότι την Παρασκευή η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της για την ανάπτυξη πολλών χωρών της ευρωζώνης η ιδέα κάποιου τύπου ευρωομολόγου με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα, ωριμάζει
Ένα επενδυτικό πακέτο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμφανίζονται έτοιμες να προωθήσουν οι Βρυξέλλες στη σκιά των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία. Με δεδομένο ότι την Παρασκευή η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της για την ανάπτυξη πολλών χωρών της ευρωζώνης η ιδέα κάποιου τύπου ευρωομολόγου με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα, ωριμάζει.

Ηδη από το Σαββατο, ο Ολι Ρεν ζητά περισσότερες κρατικές δαπάνες σε επενδύσεις για μεγάλα έργα υποδομής. Στηρίζει την στροφή αυτή με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει επαρκής δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ο επίτροπος μάλιστα δίνει σήμα ότι είναι έτοιμος να χαλαρώσει τους σκληρούς ευρωπαϊκούς κανόνες για χώρες, όπως η Ισπανία, που έχει αναγκαστεί να παγώσει τις κρατικές δαπάνες για να πετύχει τους στόχους του ελλείμματος που έθεσαν οι Βρυξέλλες και αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία.

Χθες ο Olli Rehn σημείωσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για λιτότητα και της ανάγκης για ανάπτυξη. Σε συνέντευξη Τύπου, ο επίτροπος για οικονομικά και νομισματικά θέματα δήλωσε: «Η συζήτηση ως προς την δημοσιονομική προσαρμογή ενάντια στην ανάπτυξη είναι λάθος. Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους δεν υπάρχει άλλη επιλογή: πρέπει να επιδιώξουμε και τους δύο στόχους ταυτόχρονα».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να επιδιωχθεί με έναν τρόπο διαφοροποιημένο και φιλικό προς την ανάπτυξη» κατέληξε ο Olli Rehn.

Παράλληλα, και ο κ. Barroso επισήμανε ότι προγράμματα όπως αυτό της Ελλάδας δεν περιλαμβάνει μόνο μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη.

"Πρέπει όμως να σας θυμίσω ότι το πρόγραμμα το ζήτησε η ίδια η Ελλάδα, η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο, δεν αφορά μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή, περιέχει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, εμείς εκδώσαμε και μία ανακοίνωση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και στόχος μας είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η ανάπτυξη. Η Κομισιόν είναι στο πλευρό της Ελλάδας", σημείωσε.

Οι βάσεις για το επόμενο βήμα στην Ευρώπη αναμένεται να μπουν στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 Μαΐου. Η ατζέντα εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα ανάπτυξης κυρίως για την ευρωζώνη, εν όψει και της επίσημης συνόδου κορυφής στις 28 Ιουνίου.

Προειδοποιήσεις για Ελλάδα

Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα πάντως εξέφρασαν την Τρίτη ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τους Asmussen και J.M. Barroso να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για έξοδο της χώρας από το ευρώ εφόσον δεν εφαρμοστεί το μνημόνιο.

Ο κ. Barroso προειδοποίησε ότι τα κράτη της ΕΕ που ακολουθούν προγράμματα προσαρμογής δεν έχουν "άλλη εναλλακτική" από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

"Οι χώρες των προγραμμάτων διάσωσης, δεν έχουν άλλη εναλλακτική – εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, η οποία δεν νομίζω ότι αποτελεί εναλλακτική – από την εφαρμογή γενναίων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής" δήλωσε ο κ. Barroso.

Ο Jeorg Asmussen από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει, τονίζοντας ότι πρέπει να μείνει πιστή στο πρόγραμμα για να μείνει στην ευρωζώνη.

"Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές στο συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης, αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη", ανέφερε στην εφημερίδα Handesblatt ο κ. Asmussen.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Asmussen σημείωσε ακόμα ότι η Γαλλία πρέπει να εφαρμόσει το δημοσιονομικό σύμφωνο χωρίς τροποποιήσεις και να τηρήσει την συμφωνία για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2013.

(από www.euro2day.gr, 09/05/2012)