Το αναμενόμενο ενδιαφέρον για το β’ γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πλέον παρελθόν και η Κυπριακή Δημοκρατία εισέρχεται πλέον σε νέο στάδιο. Αυτό της κατανομής των οικοπέδων στους ενδιαφερόμενους.

Το αναμενόμενο ενδιαφέρον για το β’ γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πλέον παρελθόν και η Κυπριακή Δημοκρατία εισέρχεται πλέον σε νέο στάδιο. Αυτό της κατανομής των οικοπέδων στους ενδιαφερόμενους. Όπως γνωστοποίησε και ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης την Παρασκευή, τα οικόπεδα 2 και 9 ήταν αυτά που κέντρισαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες και κοινοπραξίες διεκδικούν αυτά τα δύο οικόπεδα με περισσότερο ενδιαφέρον για το 9 και λιγότερο για το 2.

Αφού η συμβουλευτική επιτροπή ολοκληρώσει τις εργασίες της με τον έλεγχο των προσφορών σε μερικούς μήνες (σ.σ. εικάζεται πως τα πλέον περιζήτητα θα εξεταστούν πρώτα), δράση θα αναλάβει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα πρέπει να «μοιράσει» τα οικόπεδα με πολιτική σκοπιά εξετάζοντας και θέματα ασφάλειας. Η συμμετοχή εταιρειών όπως η Total (Γαλλική), Novatec (Ρωσική), Vitol (Ολλανδική), Petronas (Μαλαισία), Triple Five (Καναδά), ΑΤΡ (ΗΠΑ), Premier Oil (Ηνωμένο Βασίλειο), KOGAS (Κορέα) κάνουν το έργο τεχνοκρατών αλλά κυρίως κυβέρνησης ιδιαίτερο δύσκολο στην επιλογή συμμάχων-συνεταίρων καθώς στόχος είναι να δημιουργηθεί μία πολυεθνική ασπίδα συμφερόντων γύρο από την κυπριακή ΑΟΖ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε και το μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς Ισραήλ το οποίο το τελευταίο διάστημα αποτελεί βασικό σύμμαχό της Κύπρου λόγω ακριβώς αυτών των ανακαλύψεων στην ΑΟΖ.

Οι πληροφορίες λένε πως στα αζήτητα έμειναν τα οικόπεδα 1, 4, 13. Ενδεχομένως γιατί το 1 είναι πολύ κοντά στις ακτές και τα άλλα δύο λόγω μεγέθους.

Ενδιαφέρον, έλκυσε και το οικόπεδο 3 για το οποίο προσφορά υπέβαλε και η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Πετρολίνα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι λοιπόν, θα πρέπει να σταθμίσουν πολύ προσεκτικά όλους τους παράγοντες. Τόσο αυτούς που έχουν σχέση με την πλέον συμφέρουσα προσφορά όσο και αυτούς που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του τόπου.