Η κοινοπραξία του αγωγού Nabucco υπέβαλε επισήμως στις 16 Μαΐου την ανανεωμένη της πρόταση προς την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, η οποία προβλέπει έναν πιο μικρό και ευέλικτο αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας μέχρι το Μπάουμγκαρτεν της Αυστρίας, με μήκος 1.300χμ.

Η κοινοπραξία του αγωγού Nabuccoυπέβαλε επισήμως στις 16 Μαΐου την ανανεωμένη της πρόταση προς την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, η οποία προβλέπει έναν πιο μικρό και ευέλικτο αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας μέχρι το Μπάουμγκαρτεν της Αυστρίας, με μήκος 1.300χμ.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε υποβάλει μια ανταγωνιστική και περιεκτική πρόταση στο Σαχ Ντενίζ, η οποία θα έχει αμοιβαίο όφελος για τους μετόχους μας και για τους προμηθευτές», δήλωσε σχετικά ο Ράινχαρντ Μίτσεκ, διευθυντής της κοινοπραξίας.

Θυμίζουμε ότι το κονσόρτιουμ του Σαχ Ντενίζ έχει αναβάλει την τελική του απόφαση για τα μέσα του 2013, ενώ μετά την απόρριψη του αγωγού ITGI, έχουν απομείνει πλέον τρία πιθανά έργα: Ο αγωγός TAP για το νότιο τμήμα με όδευση μέσω της Ελλάδας και οι αγωγοί Nabucco West και SEEP για τη βόρεια όδευση μέσω των Βαλκανίων.

Ο Nabucco West σχεδιάζεται να έχει μήκος 412χμ εντός της Βουλγαρίας, 469χμ στη Ρουμανία, 384 χμ στην Ουγγαρία και 47χμ στην Αυστρία. Για το τουρκικό τμήμα, η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον αγωγό Trans Anatolian, ο οποίος σχεδιάζεται από την SOCAR, την Botas και την TPAO.