Τεράστιες οι Εσωτερικές Πιέσεις προς την Ιρανική Κυβέρνηση για Διαπραγματεύσεις με τη Δύση

Τεράστιες οι Εσωτερικές Πιέσεις προς την Ιρανική Κυβέρνηση για Διαπραγματεύσεις με τη Δύση
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 31 Μαΐου 2012 - 16:18
Η κυβέρνηση του Ιράν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. ώστε να αρθεί το εμπάργκο κατά του πετρελαίου. Ο γραμματέας στην Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου, τμήμα Ιράν, Narsi Ghorban μιλώντας σήμερα στον 6ο ενεργειακό διάλογο που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ΙΕΝΕ, αποκάλυψε τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Αχμαντινεζάντ, ιδιαίτερα από τον ιδιωτικό τομέα

Η κυβέρνηση του Ιράν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. ώστε να αρθεί το εμπάργκο κατά του πετρελαίου. Ο γραμματέας στην Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου, τμήμα Ιράν, Narsi Ghorban μιλώντας σήμερα στον 6ο ενεργειακό διάλογο που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ΙΕΝΕ, αποκάλυψε τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Αχμαντινεζάντ, ιδιαίτερα από τον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος επισήμανε ότι τα οφέλη από μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα είναι τεράστια. Η αξία του business deal, όπως είπε, εκτιμάται σε 500 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 150 δισ. δολ. θα αφορούν σε έρευνες εξορύξεων στο Ιράν. Επίσης, ξένες αεροπορικές εταιρίες και μάλιστα αμερικανικές, θα ευνοηθούν οικονομικά από την ανανέωση του στόλου των Ιρανικών Αερογραμμών.

«Όλοι προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με την επιθυμία να βρεθεί λύση», τόνισε ο κ. Ghorban, εκτιμώντας ότι υπάρχει ένα win win σενάριο για τις συζητήσεις που ξεκίνησαν χθες στη Γερμανία μεταξύ Ιράν και Ε.Ε.

«Κανείς δεν θέλει έναν ακόμη μεγάλο πόλεμο», τόνισε ο κ. Ghorban, ο οποίος αναφέρθηκε στις χώρες που θα ευνοηθούν εάν οι διαπραγματεύσεις πετύχουν, καθώς και σε αυτές που δεν θα επιθυμούσαν μια τέτοια κατάληξη. Ανάμεσα στις ευνοημένες χώρες κατέταξε τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, που εισάγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από το Ιράν, όπως και τις, Γερμανία, Γαλλία, Ινδία, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα. Στους χαμένους από μια επιτυχή συμφωνία συγκαταλέγονται, κατά την άποψη του, οι, Ρωσία, Κίνα, καθώς και το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη. Οι τρεις τελευταίες, όπως είπε, δεν θα είναι και τόσο ικανοποιημένες γιατί θα χάσουν την επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ghorban στον αγωγό που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για την ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ στις ευρωπαϊκές αγορές. Κατά τον ομιλητή, ο αγωγός αυτός είναι πολύ ακριβός και προαπαιτεί την πολιτική στήριξη από τις εμπλεκόμενες χώρες. «Αν υπάρξει η πολιτική συναίνεση θα πετύχει», τόνισε ο ίδιος.