Το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας απειλεί την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο. Όλα φαίνεται ότι θα κριθούν τις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα καταστεί δυνατή η έγκυρη εκταμίευση του δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) προς τον ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας)

Το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας απειλεί την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

Όλα φαίνεται ότι θα κριθούν τις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα καταστεί δυνατή η έγκυρη εκταμίευση του δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) προς τον ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας).

Ένα μέρος από αυτά θα πάει κατευθείαν στη ΔEΠA, η οποία πιέζεται ασφυκτικά, καθώς θα πρέπει, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, να αποπληρώσει διεθνείς προμηθευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, η διοίκηση της ΔΕΠΑ προσπαθεί, ανεξάρτητα από την οικονομική ενίσχυση του ΤΠΔ, έναντι οφειλών πελατών της, να κινηθεί αυτόνομα, προσπαθώντας να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας. Γι’ αυτό, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές τράπεζες για την έκδοση ενός κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, καθώς και με ξένες τράπεζες για κυλιόμενο δάνειο.

Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζεται να ζητήσει από τη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας παρέμβαση για τη διαχείριση της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό. H σχετική απόφαση αναμένεται να στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας σήμερα Δευτέρα. Mια πρώτη ενημέρωση στη PAE για την κατάσταση έκανε η διοίκηση της ΔEΠA την περασμένη εβδομάδα.