ΙΕΑ: Η Επιδείνωση της Κρίσης στην Ευρωζώνη Έριξε Ακόμη πιο Κάτω την Τιμή του Αργού

ΙΕΑ: Η Επιδείνωση της Κρίσης στην Ευρωζώνη Έριξε Ακόμη πιο Κάτω την Τιμή του Αργού
energia.gr
Τετ, 13 Ιουνίου 2012 - 12:19
Καθώς η κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνει, η πτώση των τιμών πετρελαίου συνεχίστηκε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς τον Μάιο, όπως αναφέρει η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Έτσι, από τη μια προκαλείται ανησυχία για επιβράδυνση των ρυθμών της κινεζικής οικονομίας και από την άλλη διαφαίνεται αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Έτσι, οι τιμές των συμβολαίων futures βρίσκονται 20% κάτω από τα υψηλότερα εφετινά επίπεδα

Καθώς η κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνει, η πτώση των τιμών πετρελαίου συνεχίστηκε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς τον Μάιο, όπως αναφέρει η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Έτσι, από τη μια προκαλείται ανησυχία για επιβράδυνση των ρυθμών της κινεζικής οικονομίας και από την άλλη διαφαίνεται αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Έτσι, οι τιμές των συμβολαίων futures βρίσκονται 20% κάτω από τα υψηλότερα εφετινά επίπεδα.

Ο Οργανισμός προβλέπει, επίσης, αύξηση της ζήτησης κατά 0,82 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2012, με τη ζήτηση να φτάνει έτσι κατά μέσο όρο τα 89,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Καθώς τον Ιούνιο το παγκόσμιο ΑΕΠ θεωρείται λιγότερο ευάλωτο, προβλέπεται μείωση των κινδύνων από πλευράς ζήτησης, ενώ υπάρχει πιθανότητα αύξησής της. Κι αυτό γιατί η νέα έκθεση του ΙΕΑ εκτιμά ότι επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή και την αποθεματοποίηση στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ.

Τον Μάιο η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σημείωσε αύξηση κατά 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας τα 91,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τα ρευστά εκτός ΟPEC αυξήθηκαν κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φτάνοντας τα 53,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και κατά 1,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το 2012 η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στην Βόρειο Αμερική αντισταθμίζει και με το παραπάνω την παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας, που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και τις διακοπές στην παραγωγή σε Σουδάν και Νότιο Σουδάν, Συρία και Υεμένη, με αποτέλεσμα η αύξηση της προσφοράς σε χώρες εκτός OPEC να φτάνει τα 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η προσφορά αργού του OPEC, από την άλλη, σημείωσε πτώση τον Μάιο κατά 20 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 31,87 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω μείωσης παραγωγής σε Σαουδική Αραβία και Ιράκ, η οποία, ωστόσο, αντισταθμίστηκε εν πολλοίς από αυξημένη παραγωγή στην Αγκόλα, τη Νιγηρία και τη Λιβύη. Το «πρόγραμμα ποσοστώσεων» του OPEC για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους προβλέπει παραγωγή μεγαλύτερη κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, στα 30,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή του OPEC σε NGL το 2012 προβλέπεται, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ, να αυξησθεί κατά 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα 6,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 17,3 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο, φτάνοντας τα 2.643 εκατ. βαρέλια. Τα εμπορικά πετρελαϊκά αποθέματα της ομάδας των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη έχουν μειώσει πλέον την απόσταση από τον μέσο όρο της πενταετίας σε απόλυτους αριθμούς, ενώ παραμένουν πάνω από το επίπεδο αυτό κατά 1,9 ημέρες. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Μάιο δείχνουν αύξηση αποθεμάτων κατά 20,1 εκατ. βαρέλια για τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών αυτών.

Τέλος, ο ΙΕΑ προβλέπει εποχική αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση αργού στα διυλιστήρια κατά 2,8 εκατ. βαρέλια ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα του Απριλίου και τον Αύγουστο, καθώς ολοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες συντήρησης. Επίσης, νέα παραγωγή, καθώς και επιστροφές, σε Ασία και Ευρώπη συμβάλλουν, ενώ η πλήρης ανάπτυξη της δραστηριότητας των νέων, επεκταθεισών, εγκαταστάσεων της Motiva στις ΗΠΑ πιθανόν να καθυστερήσει. Για το τρίτο τρίμηνο του 2012 ο ΙΕΑ προβλέπει αύξηση των παγκόσμιων διυλιστικών ροών αργού σε 75,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα 74,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.