Ο OPEC συμφώνησε χθες, επί της αρχής, ότι τα μέλη του θα πρέπει να σταματήσουν την υπερπροσφορά εν μέσω της πτώσης των τιμών, αλλά το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ διέκοψε τις εργασίες του πριν από τον επίσημο στόχο της μείωσης της παραγωγής. Έτσι, συμφωνήθηκε να διατηρηθεί αμετάβλητο το ανώτατο όριο της παραγωγής του στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού
Ο OPEC συμφώνησε χθες, επί της αρχής, ότι τα μέλη του θα πρέπει να σταματήσουν την υπερπροσφορά εν μέσω της πτώσης των τιμών, αλλά το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ διέκοψε τις εργασίες του πριν από τον επίσημο στόχο της μείωσης της παραγωγής. Έτσι, συμφωνήθηκε να διατηρηθεί αμετάβλητο το ανώτατο όριο της παραγωγής του στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμπντάλα Σαλέμ ελ- Μπαντρί μετά την τακτική συνεδρίαση των μελών του Οργανισμού στη Βιέννη.



Τα 12 μέλη του οργανισμού δεν απέκλεισαν εν τούτοις την ανάληψη δράσης στο μέλλον εάν κριθεί απαραίτητο, επισημαίνοντας ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην παγκόσμια οικονομία και τη χαμηλή ζήτηση πετρελαίου.

«Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση, οι χώρες μέλη επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους να ανταποκριθούν γρήγορα στις εξελίξεις που θα μπορούσαν να θέσουν τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου σε κίνδυνο», επισήμαναν οι υπουργοί πετρελαίου μετά τη συνάντηση τους στη Βιέννη.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του OPEC δήλωσε ότι οι χώρες που έχουν «συμβάλει» σε αυτή την υπερπροσφορά καλούνται να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Συμφώνησαν. Αυτή είναι μια συλλογική απόφαση», δήλωσε ο Αμπντάλα Σαλέμ ελ- Μπαντρί.

Τα μέλη του OPEC παράγουν περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ενώ οι τιμές έχουν πέσει κάτω από 100 δολάρια ανά βαρέλι. Έτσι, με τη χθεσινή απόφαση η παραγωγή συγκρατείται στα επίπεδα αυτά, ενώ ερωτώμενος αν η κάθε χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες ποσοστώσεις ο ελ- Μπαντρί σημείωσε ότι «η κάθε χώρα γνωρίζει το νούμερο της».

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, μολονότι μια αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 με 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα βοηθούσε την παγκόσμια οικονομία και ειδικά την Ευρώπη που μαστίζεται από την ύφεση, τα μισά από τα μέλη του καρτέλ (Εκουαδόρ, Ιράν, Βενεζουέλα, Αλγερία, Αγκόλα και Νιγηρία) τάχθηκαν κατά μιας τέτοιας κίνησης.

Τέλος, ο ο Γενικός Γραμματέας του OPEC ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήθηκε κάποιο επίπεδο τιμών κάτω από το οποίο θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού.