Ανάγκη για «Κουλτούρα Συνέχειας» στην Έρευνα Υδρογονανθράκων

Με την προσδοκία ότι σήμερα θα αποσαφηνισθεί και θα συμφωνηθεί η σύσταση τριμερούς κυβέρνησης συνεργασίας, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα θέματα εκείνα της ενεργειακής αγοράς, με τα οποία οφείλει να ασχοληθεί άμεσα η κυβερνητική μηχανή. Εκτός από την αγορά ηλεκτρισμού και τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας τα οποία θα κληθεί να λύσει άμεσα και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα η νέα κυβέρνηση, υπάρχει ένας ακόμη τομέας στον οποίο, κατά την γνώμη μας, οφείλει να δώσει τη δέουσα προσοχή. Κι αυτός είναι η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
energia.gr
Τετ, 20 Ιουνίου 2012 - 08:43

Με την προσδοκία ότι σήμερα θα αποσαφηνισθεί και θα συμφωνηθεί η σύσταση τριμερούς κυβέρνησης συνεργασίας, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα θέματα εκείνα της ενεργειακής αγοράς, με τα οποία οφείλει να ασχοληθεί άμεσα η κυβερνητική μηχανή.

Εκτός από την αγορά ηλεκτρισμού και τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας τα οποία θα κληθεί να λύσει άμεσα και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα η νέα κυβέρνηση, υπάρχει ένας ακόμη τομέας στον οποίο, κατά την γνώμη μας, οφείλει να δώσει τη δέουσα προσοχή. Κι αυτός είναι η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ βρίσκονται δύο διαγωνισμοί οι οποίοι πρέπει να ολοκληρωθούν στις προθεσμίες που έχουν τεθεί, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να δοθούν λάθος μηνύματα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και να πληγεί, συνακόλουθα, το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην ανάθεση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη και ο δεύτερος τις έρευνες στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο, για τον οποίο η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 2 Ιουλίου. Ήδη, η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι της, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες κι αυτό που απομένει είναι οι τελικές αποφάσεις από τη νέα κυβέρνηση που αναμένεται να συσταθεί. Άμεσο έργο της, επίσης, είναι και η στελέχωση του φορέα που θα αναλάβει να προωθεί τα θέματα έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

Το όλο ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνον με τις επιπτώσεις στην επενδυτική αξιοπιστία της χώρας. Έχει και άλλες, εξίσου σοβαρές παραμέτρους.

Πρώτα-πρώτα, ο τομέας αυτός δίδει ελπίδες, ώστε να εισρεύσουν πολύτιμα κεφάλαια για την παραπαίουσα ελληνική οικονομία. Δεύτερον, η ίδια η Ε.Ε. επιδιώκει να αξιοποιήσει τις εσωτερικές ενεργειακές πηγές της, ώστε να απαγκιστρωθεί από τις εισαγωγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, οι οποίες εισαγωγές ξεπερνούν το 50% σήμερα. Μία Ε.Ε. που εξαρτάται ενεργειακά από τρίτες χώρες και δη τη Ρωσία είναι εύλογο να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα αυτά κι αυτό το είδαμε να συμβαίνει με την Κύπρο.

Η Ελλάδα διαθέτει μια χρυσή ευκαιρία να μπορέσει όχι μόνον να αποκτήσει ουσιαστικό γεωστρατηγικό ρόλο μέσω των αγωγών που θα μεταφέρουν από το έδαφος της πολύτιμο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά παράλληλα να δώσει το μήνυμα ότι διαθέτει πολύτιμους υδρογονάνθρακες για την ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης. Καθίσταται σαφές ότι μια τέτοια προοπτική θα δώσει άλλο εκτόπισμα στη χώρα κι αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη η νέα κυβέρνηση. Άλλωστε, δεν διαθέτουμε και πολλά διαπραγματευτικά χαρτιά απέναντι στην αρνητική στάση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα.

Ας μην χάσουμε, συνεπώς, χρόνο στην επανεξέταση πολιτικών οι οποίες έτσι κι αλλιώς είχαν ευρύτατη συναίνεση από το προηγούμενο κοινοβούλιο (προ των εκλογών της 6ης Μαΐου). Ας μην κατεδαφίσουμε άκριτα και στο όνομα ιδεολογημάτων κάτι το οποίο ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, έστω κι αν υπήρξαν καθυστερήσεις και εν μέρει ατολμία στο να κινηθούν τα πράγματα πολύ πιο γρήγορα, υπό το φόβο των επερχόμενων εκλογών.

Καταφέραμε να τρέξουμε το νομοθετικό πλαίσιο και να υπερπηδήσουμε εμπόδια χρόνων, ώστε να φθάσουμε να προκηρύξουμε τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς. Δεν χρειάζεται να μπουν ξανά στο μικροσκόπιο για να φανεί το στίγμα του επόμενου υπουργού ΠΕΚΑ (αν διατηρηθεί το υπουργείο ως έχει). Σε αυτόν τον τομέα έγινε καλή δουλειά η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να ολοκληρωθεί και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Εάν χαθεί και αυτό το τρένο, στο όνομα μιας νέας πολιτικής προσέγγισης, θεωρούμε ότι θα προσθέσουμε ένα ακόμη τεράστιο λάθος στη στοίβα των ουκ ολίγων που έχουν γίνει ως τώρα.

Καιρός είναι να αποκτήσουμε κουλτούρα συνέχειας εθνικών πολιτικών, όπως κάνουν τα περισσότερα σοβαρά κράτη. Και σε αυτό το πεδίο θα δώσει τα πρώτα δείγματα της η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να συσταθεί.