Κύπρος: Γεωπολιτική «Καραμπόλα» στην Μέση Ανατολή Πίσω από την Υπόθεση του Δανείου από τη Ρωσία

Στο επίκεντρο μίας γεωπολιτικής «καραμπόλας» βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Κύπρος. Προσπαθώντας να βρει τρόπο διαφυγής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, υπάρχει, τελικά, πολύ μεγάλη πιθανότητα να παράσχει η ίδια «οδό διαφυγής» στη Ρωσία, σχετικά με την κρίση στην Συρία. Εκτός από το δάνειο των 5 δις ευρώ που ζήτησε να λάβει η Λευκωσία από τη Μόσχα, πληροφορίες κάνουν λόγο για αίτημα της τελευταίας για ναυτική βάση στη Μεγαλόνησο
energia.gr
Παρ, 22 Ιουνίου 2012 - 10:32

Στο επίκεντρο μίας γεωπολιτικής «καραμπόλας» βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Κύπρος. Προσπαθώντας να βρει τρόπο διαφυγής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, υπάρχει, τελικά, πολύ μεγάλη πιθανότητα να παράσχει η ίδια «οδό διαφυγής» στη Ρωσία, σχετικά με την κρίση στην Συρία.

Εκτός από το δάνειο των 5 δις ευρώ που ζήτησε να λάβει η Λευκωσία από τη Μόσχα, πληροφορίες κάνουν λόγο για αίτημα της τελευταίας για ναυτική βάση στη Μεγαλόνησο, ώστε να αντισταθμίσει πιθανή απώλεια της ναυτικής βάση στην συριακή Ταρτούς, τη μοναδική ρωσική ναυτική βάση στη Μεσόγειο. Καθώς, βέβαια, στο επίκεντρο βρίσκεται η μοίρα του καθεστώτος Άσαντ, η ρωσική πρόταση για βάση στην Κύπρο ίσως να αποτελεί διαπραγματευτικό ελιγμό, ώστε να διασωθεί, τελικά, η βάση στην Ταρτούς, με αντάλλαγμα το «πράσινο φως» της Μόσχας για «αλλαγή φρουράς» στη Δαμασκό.

Παράλληλα, η Ρωσία εκτιμάται ότι θα ζητήσει εγγυήσεις για τα ιρανικά συμφέροντα σε Συρία και Λίβανο, μετά από πιθανή ανατροπή του Άσαντ, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την Τεχεράνη, ώστε η τελευταία, με τη σειρά της, να εμφανίσει διαλλακτικότερη στάση στο θέμα του πυρηνικού της προγράμματος.

Αν υπάρξει ύφεση στις σχέσεις Δύσης-Ιράν στο θέμα αυτό, είναι πιθανή μία σημαντική γενικότερη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, γεγονός που θα έχει ως «παράπλευρη απώλεια» την μείωση της σημασίας του Ισραήλ για τις ΗΠΑ στην περιοχή και, άρα, την μεγαλύτερη απομόνωσή του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει ακόμη πιο σημαντικό εταίρο για τους Ισραηλινούς την Κύπρο, η οποία, με τη σειρά της, θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν της ότι οφείλει να διαφυλάξει την αυτονομία και τα συμφέροντά της, ώστε να μην θυσιαστούν σε πιθανή μελλοντική επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με τον παλιό της σύμμαχο.

Οι εξελίξεις που συνδέονται με μία πιθανή «διάσωση» των κυπριακών τραπεζών, στα πλαίσια της γενικότερης κρίσης της Ευρωζώνης, ίσως, τελικά, να έχουν πιο πολύ συνάφεια με γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, παρά με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης …