Εκστρατεία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ακυρωθέν πρότζεκτ κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε διενεργεί βουλγαρική κίνηση πολιτών. Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, 22 Ιουνίου, η βουλγαρική κίνηση πολιτών «Δεν Εγκαταλείπω το Μπέλενε; Εσείς;» ανακοίνωσε ότι έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 180.000 υπογραφές, ενώ υπολογίζει ότι μέσα σε ένα μήνα θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 500.000 υπογραφές, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Focus
Επαγγελματική επιστολή

Εκστρατεία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ακυρωθέν πρότζεκτ κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε διενεργεί βουλγαρική κίνηση πολιτών. Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, 22 Ιουνίου, η βουλγαρική κίνηση πολιτών «Δεν Εγκαταλείπω το Μπέλενε; Εσείς;» ανακοίνωσε ότι έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 180.000 υπογραφές, ενώ υπολογίζει ότι μέσα σε ένα μήνα θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 500.000 υπογραφές, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Focus.

Σε συνάντηση εκπροσώπων της κίνησης με ηγέτες του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της «Συμμαχίας για τη Βουλγαρία» και διαφόρων βουλευτών, η κίνηση υπογράμμισε ότι η οικονομική ζημία από την διακοπή της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού υπολογίζεται σε 12,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναφέρεται και σε φυλλάδιο που εξέδωσε η κίνηση, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς προέκυψε.

«Η Βουλγαρία χρειάζεται ένα δεύτερο πυρηνικό σταθμό και κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας και απαραίτητο από πλευράς τιμών ηλεκτρισμού, αλλά και από πλευράς ενεργειακής ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας», δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας, Σεργκέυ Στανίσεφ, προσθέτοντας πως η εγκατάλειψη του Μπέλενε από τη Βουλγαρία θέτει σε κίνδυνο την βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ ανακοίνωσε την ακύρωση του έργου και την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφερθεί ο ήδη κατασκευασθείς αντιδραστήρας του Μπέλενε στο Κοζλοντούι, τον μοναδικό πυρηνικό σταθμό που διαθέτει σήμερα η χώρα.