Δεν Έγινε Δεκτό το Ελληνικό Αίτημα για Εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Εμπάργκο στο Ιρανικό Πετρέλαιο

Δεν Έγινε Δεκτό το Ελληνικό Αίτημα για Εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Εμπάργκο στο Ιρανικό Πετρέλαιο
energia.gr
Δευ, 25 Ιουνίου 2012 - 18:53
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν σήμερα να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια προμηθειών στην περιοχή μετά την πλήρη επιβολή του εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν από την 1η Ιουλίου», όπως ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Έτσι, η χώρα μας δεν πέτυχε την εξαίρεση ή την ειδική μεταχείρισή της στο θέμα αυτό, αλλά μόνο μία υπόσχεση για μελλοντική επανεξέταση

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν σήμερα να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια προμηθειών στην περιοχή μετά την πλήρη επιβολή του εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν από την 1η Ιουλίου», όπως ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Έτσι, η χώρα μας δεν πέτυχε την εξαίρεση ή την ειδική μεταχείρισή της στο θέμα αυτό, αλλά μόνο μία υπόσχεση για μελλοντική επανεξέταση.

Διπλωματική πηγή, που επικαλείται το Dow Jones Newswire ανέφερε, ότι, μετά από αίτημα της Ελλάδας, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. θα καταγράψουν την δέσμευση αυτή στα σημεία της συνάντησης που θα έχουν στο Λουξεμβούργου, ώστε η χώρα μας να έχει στο μέλλον την νομική βάση να επανέλθει στο ζήτημα.

Η κίνηση αυτή αποτέλεσε μία μικρή παραχώρηση που απέσπασε η Ελλάδα, η οποία εξαρτάται πιο πολύ από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τις ιρανικές εισαγωγές αργού.

Ωστόσο, η ουσία παραμένει: οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν κατά το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά το πώς θα προχωρήσουμε την 1η Ιουλίου», δήλωσε η αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στο περιθώριο της συνόδου και τόνισε: «Οι κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν».

Η Ελλάδα είχε ζητήσει Παράλληλα οι υπουργοί απέρριψαν το αίτημα της Ελλάδας για ειδική μεταχείριση (όπως εξαίρεση ή πιστώσεις) σε ό,τι αφορά τις δικές της εισαγωγές λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η Ελλάδα εισήγαγε πετρέλαιο με πίστωση από το Ιράν και είχε ζητήσει να επιτραπούν οι αγορές και πέρα από την 1η Ιουλίου ή να δοθούν εγγυήσεις που θα της επιτρέπουν να αγοράζει πετρέλαιο από άλλες χώρες.