«Ξημέρωσε Στραβά» για την Νέα Κυβέρνηση ...

Προκατειλημμένοι δεν είμαστε. Αλλά η λαϊκή σοφία κάτι θα ξέρει παραπάνω όταν λέει «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται». Η τριμερής συγκυβέρνηση έδειξε νωρίς τις αδυναμίες της, όταν χρειάστηκαν δύο 24ωρα για να επιτευχθεί συμφωνία στα πρόσωπα που θα στελέχωναν την κυβερνητική μηχανή. Και τελικά ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Ένα σχήμα αδύναμο, με πρόσωπα άγνωστα και εν πολλοίς χωρίς την αναγκαία εμπειρία για να διαχειριστούν τα ζητήματα της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε
energia.gr
Τρι, 26 Ιουνίου 2012 - 07:25

Προκατειλημμένοι δεν είμαστε. Αλλά η λαϊκή σοφία κάτι θα ξέρει παραπάνω όταν λέει «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται». Η τριμερής συγκυβέρνηση έδειξε νωρίς τις αδυναμίες της, όταν χρειάστηκαν δύο 24ωρα για να επιτευχθεί συμφωνία στα πρόσωπα που θα στελέχωναν την κυβερνητική μηχανή. Και τελικά ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Ένα σχήμα αδύναμο, με πρόσωπα άγνωστα και εν πολλοίς χωρίς την αναγκαία εμπειρία για να διαχειριστούν τα ζητήματα της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε. Η νέα κυβέρνηση δίνει το μήνυμα μιας προσπάθειας ελαχιστοποίησης του πολιτικού κόστους για τα δύο κόμματα που τη στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) παρά την επιζητούμενη αποφασιστικότητα και την ουσιαστική συν-ευθύνη για την έξοδο από την κρίση.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, προστέθηκε και η χειρουργική επέμβαση του Πρωθυπουργού, που θα τον κρατήσει για αρκετές ημέρες εκτός Μαξίμου, μαζί με την ασθένεια του προοριζόμενου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών Βασ. Ράπανου, ο οποίος είναι αμφίβολο, ως τις ώρες που γραφόταν αυτό το σχόλιο, αν θα ορκισθεί εν τέλει. Ήδη, ορισμένα δημοσιεύματα δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα υπαναχώρησης, με το αιτιολογικό ότι δεν πλαισιώνεται από ικανά στελέχη, που θα μπορούσαν να τον στηρίξουν επαρκώς και ότι του ζητείται να προβεί σε αποφάσεις που δεν θα ήθελε.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με το θέμα της εκπροσώπησης μας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες. Καθώς οι γιατροί του κ. Σαμαρά του απαγόρευσαν ρητά να μετακινηθεί, προέκυψε θέμα ποιος θα μας εκπροσωπήσει σε αυτήν την κρίσιμη Σύνοδο, όπου αναμένεται να μεταφερθούν οι νέες, υποτίθεται, θέσεις της Ελλάδας. Αποφασίσθηκε, λοιπόν, ότι τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος. Και τι έγινε; Φάγαμε «πόρτα» από τις Βρυξέλλες. Η νομική επιτροπή της Ε.Ε. δεν δέχθηκε ότι ο κ. Αβραμόπουλος μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα, καθώς στη Σύνοδο συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα κράτη-μέλη σε ανώτατο επίπεδο. Έτσι, άλλαξε την τελευταία στιγμή η αποστολή, με την επιστράτευση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, τον οποίο θα πλαισιώνουν οι κ.κ. Ζανιάς (υπουργός Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης (!), Χατζηδάκης (του υπερυπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών) και Σταϊκούρας (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της νυν κυβέρνησης).

Τι να πρωτοθαυμάσουμε! Τη σύνθεση της αποστολής, με τη διατήρηση ακόμη του υπηρεσιακού υπουργού πλάι στον αναπληρωτή υπουργό της τριμερούς συγκυβέρνησης, ή τον ερασιτεχνισμό των ελληνικών νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών; Καλά, δεν υπήρξε κάποιος ειδήμων περί τα ευρωκοινοτικά εκεί στο ΥΠΕΞ να προλάβει τη διαπόμπευση μας; Λίγο δύσκολο να το πιστέψουμε αυτό, δεδομένου ότι το ΥΠΕΞ διαθέτει ικανά και έμπειρα στελέχη. Εκτός κι αν δεν ρωτήθηκαν και ο νέος υπουργός Εξωτερικών ήθελε πάσει θυσία αυτού του είδους την προβολή. Ειλικρινά, μένουμε ενεοί μπροστά στο συγκεκριμένο φάουλ μιας κυβέρνησης που επιδιώκει, αν μη τι άλλο, να δώσει θετικά μηνύματα τόσο έξω, όσο και μέσα.

Δεν ξεκινήσαμε καλά. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όταν η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει προ πολλού στην κόψη του ξυραφιού και χρειάζεται άμεσα δείγματα γραφής αποτελεσματικής διακυβέρνησης η νέα κυβέρνηση άρχισε ήδη με ροκάνισμα του πολύτιμου χρόνου που διαθέτει. Αν στα απλά, λέμε τώρα, ζητήματα, αποδεικνύεται ερασιτεχνικός ο τρόπος της λειτουργίας της, τι θα γίνει με τα πολύ σοβαρότερα θέματα που την περιμένουν στη γωνία; Ειλικρινά, θέλουμε να διαψευσθούν οι ανησυχίες μας -και δεν είμαστε οι μόνοι, καταγράφονται ήδη και φίλια πυρά- και να φανεί σύντομα ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο εθνικό βάρος που έχει επωμισθεί.

ΥΓ. δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και η είδηση ήρθε από το Reuters. Ο κ. Ράπανος, με επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά παραιτήθηκε πριν καλά-καλά ορκισθεί. Και δεν είμαστε και Κασσάνδρες….