Σε συμφωνία για τον τρόπο χρηματοδοτικής στήριξης της Ιταλίας και της Ισπανίας και την δρομολόγηση των απαραίτητων θεσμικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε πλήρη οικονομική και νομισματική ενοποίηση της Ευρωζώνης ήλθαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η Σύνοδος Κορυφής χαρακτηρίσθηκε από την υπαναχώρηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και την προσχώρηση της στις θέσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας

Σε συμφωνία για τον τρόπο χρηματοδοτικής στήριξης της Ιταλίας και της Ισπανίας και την δρομολόγηση των απαραίτητων θεσμικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε πλήρη οικονομική και νομισματική ενοποίηση της Ευρωζώνης ήλθαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η Σύνοδος Κορυφής χαρακτηρίσθηκε από την υπαναχώρηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και την προσχώρηση της στις θέσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας μετά την απειλή των δύο κρατών ότι θα ασκούσαν βέτο στο «Αναπτυξιακό Σύμφωνο».

Οι 17 ηγέτες συμφώνησαν σε μια σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων για την προστασία της Ευρωζώνης και την μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας. Προς αυτό το σκοπό οι υφιστάμενοι μηχανισμοί διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF και ESM) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την σταθεροποίηση των αγορών και την στήριξη των χωρών που τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Τα ταμεία διάσωσης θα μπορούν να αγοράσουν ομόλογα τόσο στην πρωτογενή, όσο και στην δευτερογενή αγορά, αφού πρώτα οι ενδιαφερόμενες χώρες υπογράψουν ένα μνημόνιο, το οποίο θα περιέχει και το συμφωνηθέν ποσό χρηματοδότησης. Τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία διευκρίνισαν χθες ότι δεν σκοπεύουν να υποβάλουν αίτημα υπαγωγής στον μηχανισμό, ελπίζοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα λειτουργήσει ως επαρκές ανάχωμα στις επιθέσεις των αγορών.

Μετά την υπαναχώρηση της Γερμανίας οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι ο ESM θα μπορεί να δανείζει απ’ απευθείας τις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους χωρίς τα εν λόγω ποσά να λογίζονται στο δημόσιο χρέος των κρατών και χωρίς ο ESM να απολαμβάνει καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή. Σημειώνεται πως το καθεστώς αυτό εμπόδιζε τους επενδυτές να αγοράσουν ισπανικά κρατικά ομόλογα φοβούμενοι ότι θα πρέπει να υποστούν πρώτοι απώλειες σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Οι δηλώσεις των ηγετών

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν αποφάσεις που ήταν αδιανόητες πριν από μερικούς μήνες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βάν Ρομπούι τόνισε πως η χθεσινή συμφωνία αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης μεταξύ των τραπεζών και των κρατών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόυ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου τονίζοντας πως κανένας νέος όρος δεν πρόκειται να τεθεί στο πακέτο βοήθειας. Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να επιτραπεί στα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης να προχωρούν στην άμεση ανακεφαιλοποίηση των τραπεζών και να στηρίζουν τις τιμές των ομολόγων θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Οικονομολόγοι της αγοράς χαιρέτησαν τόσο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την σταθεροποίηση των αγορών, ενώ με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως το χρηματιστήριο της Γερμανίας σημείωνε άνοδο 4.14%, των Παρισιών κέρδισε 4.50%, του Λονδίνου κατέγραψε άνοδο 1.42%, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκυο σημείωσε κέρδη 1.50%.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «ενθαρρυντική» την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας Τζαίυ Κάρνεϋ να δηλώνει πως απομένουν ακόμη πολλά να αποσαφηνισθούν και πως η Ευρωζώνη μέλλον θα χρειασθεί να λάβει περισσότερα μέτρα στο μέλλον. Τις αποφάσεις της Συνόδου χαιρέτισαν το ΔΝΤ και ο οίκος Fitch.

Μια «καλή» απόφαση

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της Συνόδου εξέφρασε χθες το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Καγκελάριος. «Πήραμε μια καλή απόφαση», τόνισε. Πάντως μιλώντας χθες το απόγευμα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας η κ. Μέρκελ τόνισε πως κάθε χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης θα συνοδεύεται από όρους. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές προτάσεις για την παραχώρηση εποπτικών αρμοδιοτήτων στην ΕΚΤ θα είναι έτοιμες έως το τέλος του 2012. «Δεν πρόκειται να συμβεί σε μια ημέρα, ούτε σε δύο εβδομάδες. Είναι μια πιο μακροπρόθεσμη διαδικασία, μια πρόταση για αυτό θα είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους», τόνισε.