Την έντονη ενόχλησή της για την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, ανάμεσα σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, έδειξε η ρωσική Gazprom, απευθύνοντας έμμεση προειδοποίηση προς την Άγκυρα. Ο ΤΑΝΑΡ σχεδιάζεται να μεταφέρει αζερικό αέριο διασχίζοντας όλο το τουρκικό έδαφος προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας, έτσι τη Ρωσία και ανταγωνιζόμενος τον αγωγό South Stream, που προωθεί η Gazprom

Την έντονη ενόχλησή της για την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, ανάμεσα σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, έδειξε η ρωσική Gazprom, απευθύνοντας έμμεση προειδοποίηση προς την Άγκυρα. Ο ΤΑΝΑΡ σχεδιάζεται να μεταφέρει αζερικό αέριο διασχίζοντας όλο το τουρκικό έδαφος προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας, έτσι τη Ρωσία και ανταγωνιζόμενος τον αγωγό South Stream, που προωθεί η Gazprom.

Καθώς η Τουρκία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου της Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, διά του εκπροσώπου του, Σεργκέυ Κουπριγιάνωφ, δήλωσε ότι αν ο ΤΑΝΑΡ «ολοκληρωθεί το 2018, όπως σχεδιάστηκε, η Τουρκία μπορεί τότε να ζητήσει βοήθεια από το Μπακού».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση με την οποία η Gazprom ενημέρωνε για την αύξηση των παρεχόμενων ποσοτήτων προς την Τουρκία, μετά από αίτημα της Άγκυρας, λόγω έκρηξης σε αγωγό φυσικού αερίου που παρείχε ιρανικό φυσικό αέριο στην Τουρκία.

Η τουρκοαζερική συμφωνία για τον ΤΑΝΑΡ, ύψους 7 δις δολ. υπεγράφη την περασμένη Τρίτη.