ΙΕΑ: Οι Κυρώσεις Κατά του Ιράν θα Στερήσουν από την Αγορά 1 Εκατ. Βαρέλια Αργού την Ημέρα

ΙΕΑ: Οι Κυρώσεις Κατά του Ιράν θα Στερήσουν από την Αγορά 1 Εκατ. Βαρέλια Αργού την Ημέρα
energia.gr
Δευ, 2 Ιουλίου 2012 - 17:56
Η μείωση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου πιθανόν να αποτελέσουν την μεγαλύτερη αιτία διαταραχής της προσφοράς πετρελαίου από χώρα μέλους του OPEC μετά την περυσινή περίπτωση της Λιβύης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Η κατάσταση δυσχεραίνεται, επίσης, και λόγω της απεργίας των Νορβηγών εργατών σε πεδία στην Βόρεια Θάλασσα

Η μείωση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου πιθανόν να αποτελέσουν την μεγαλύτερη αιτία διαταραχής της προσφοράς πετρελαίου από χώρα μέλους του OPEC μετά την περυσινή περίπτωση της Λιβύης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Η κατάσταση δυσχεραίνεται, επίσης, και λόγω της απεργίας των Νορβηγών εργατών σε πεδία στην Βόρεια Θάλασσα.

Σε έκθεση στις 13 Ιουνίου, ο ΙΕΑ σημειώνει ότι η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων στο Ιράν θα αφαιρέσει από την αγορά 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Τον Μάιο το Ιράν, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου χώρα-μέλος του OPEC μετά τη Σαουδική Αραβία, παρήγε 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Επίσης, όπως σημειώνει σε έκθεσή του στις 28 Ιουνίου ο επικεφαλής περιφερειακών ενεργειακών ερευνών στην Mirae Asset Securities με βάση το Χονγκ Κονγκ, Gordon Kwan τονίζει ότι το εμπάργκο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης του αργού τύπου Μπρεντ και Ντουμπάι.

Επίσης, ο Mohammad Ali Khatibi, εκπρόσωπος του Ιράν στον OPEC, προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι θα υποστεί τις συνέπειες της πολιτικοποίησης της αγοράς, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Επίσης, ο Mahmoud Bahmani, διοικητής της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ότι η χώρα του «δεν παραμένει αδρανής» και ότι διαθέτει 150 δις δολ. σε συναλλαγματικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει τις πρόσφατες δυσκολίες. «Διαθέτουμε προγράμματα για να αντιμετωπίσουμε το εμπάργκο και θα αντιπαλέψουμε τις εχθρικές πολιτικές», τόνισε, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.