Συμφωνία Υπέγραψαν η Gazprom Export και η Γερμανική Ε.ΟΝ για τις Τιμές Προμήθειας Φυσικού Αερίου.

Συμφωνία Υπέγραψαν η Gazprom Export και η Γερμανική Ε.ΟΝ για τις Τιμές Προμήθειας Φυσικού Αερίου.
energia.gr
Τρι, 3 Ιουλίου 2012 - 15:41
Η Gazprom Export και η E.ON AG οριστικοποίησαν τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που θα προμηθεύεται η Γερμανία στο πλαίσιο μακροχρόνιων συμβάσεων. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη σήμερα, 3 Ιουλίου, από τον Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom και Γενικό Διευθυντή της Gazprom Export, Alexander Medvedev, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της E.ON Ruhrgas AG, Klaus Schäfer

Η Gazprom Export και η E.ON AG οριστικοποίησαν τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που θα προμηθεύεται η Γερμανία στο πλαίσιο μακροχρόνιων συμβάσεων.

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη σήμερα, 3 Ιουλίου, από τον Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom και Γενικό Διευθυντή της Gazprom Export, Alexander Medvedev, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της E.ON Ruhrgas AG, Klaus Schäfer.

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί μία συμβιβαστική λύση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τάσεις και εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο Alexander Medvedev.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεών μας και το κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Η Gazprom και η E.ON απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι, ως μακροχρόνιοι εταίροι, δύνανται να καταλήξουν από κοινού σε βιώσιμες λύσεις. Με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας ενδυναμώνεται η μακροχρόνια συνεργασία με την Gazprom», δήλωσε ο Klaus Schäfer, Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON Ruhrgas AG.

Μετά την εν λόγω συμφωνία στα θέματα τιμών δεν υπάρχει ανάγκη για διαιτησία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Gazprom Group και η E.ON διατηρούν καίρια επιχειρηματική συνεργασία για σχεδόν 40 χρόνια. Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο στον Όμιλο E.ON από το 1973. Οι υφιστάμενες συμβάσεις έχουν διάρκεια έως το 2036 και καλύπτουν συνολικό όγκο έως 600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ως εκ τούτου, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τη διασφάλιση των προμηθειών της Γερμανίας και της Ευρώπης. Σε αυτό τον στόχο συμβάλλει και ο αγωγός Nord Stream, που διασχίζει τη Βαλτική, μέτοχος στον οποίο είναι η E.ON.

Ο Nord Stream συνδέει απευθείας τα πεδία φυσικού αερίου της Ρωσίας με τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, παρέχοντας τη δυνατότητα μεταφοράς σημαντικού μέρους των επιπρόσθετων ποσοτήτων που χρειάζεται η Ε.Ε. Από το 2011, υπάρχει δυναμικότητα μεταφοράς ύψους περίπου 27.5 δισ. κυβικών ετησίως. Όταν ολοκληρωθεί ο δεύτερος παράλληλος αγωγός, η δυναμικότητα θα διπλασιαστεί φτάνοντας τα 55 δισ. κυβικά ετησίως. Η E.ON κατέχει επίσης μερίδιο 25 % στο πεδίο Yuzhno Russkoye στη Σιβηρία, σε απόσταση 3,500 χλμ βόρειο-ανατολικά της Μόσχας, το οποίο, με αποθέματά άνω των 600 δισ. κυβικών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πεδία φυσικού αερίου παγκοσμίως.