Νέος κανονισμό τιμολόγησης του συστήματος φυσικού αερίου εγκρίνει σήμερα η Ολομέλεια της ΡΑΕ, ενώ στα τέλη του μηνός θα ακολουθήσει η αναθεώρηση των τιμών του αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, ο νέος κανονισμός που θα ανακοινώσει σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή, μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα είναι προσαρμοσμένος στις επιταγές του τρίτου ενεργειακού πακέτου

Νέος κανονισμό τιμολόγησης του συστήματος φυσικού αερίου εγκρίνει σήμερα η Ολομέλεια της ΡΑΕ, ενώ στα τέλη του μηνός θα ακολουθήσει η αναθεώρηση των τιμών του αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, ο νέος κανονισμός που θα ανακοινώσει σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή, μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα είναι προσαρμοσμένος στις επιταγές του τρίτου ενεργειακού πακέτου. Σχετική πρόταση έχει καταθέσει για το θέμα αυτό ο ΔΕΣΦΑ, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εγκεκριμένος Κανονισμός από τη ΡΑΕ θα διαφοροποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτήν.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια για το φυσικό αέριο, τα οποία θα ισχύσουν από το 2013, η Ρυθμιστική Αρχή θα γνωμοδοτήσει στα τέλη Ιουλίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ελαφρά μειωμένες από τα ισχύοντα σήμερα.

Εξάλλου, η σημερινή Ολομέλεια της ΡΑΕ ασχολείται και με την αγορά ηλεκτρισμού και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα επίσης η πρόταση της για τις αναγκαίες αλλαγές και διορθώσεις που απαιτούνται. Επί της ουσίας θα καταγραφεί ο προβληματισμός της Ρυθμιστικής Αρχής για το ισχύον μοντέλο της αγοράς, το οποίο, όπως είπε πρόσφατα και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου «ορισμένες ρυθμίσεις δεν πέτυχαν και χρήσουν διόρθωσης». Η ΡΑΕ θα καταθέσει τον προβληματισμό της για όλα τα επιμέρους ζητήματα, από τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά, ως τις ΑΠΕ, αλλά και τις χρεώσεις ΥΚΩ. Για τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά η ΡΑΕ θα προτείνει το γαλλικό ενεργειακό μοντέλο, με διμερή προθεσμιακά συμβόλαια. Η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στο μεταξύ, έντονος προβληματισμός υφίσταται στους κόλπους της ΡΑΕ για το θέμα της αλλαγής του τέλους ΑΠΕ. Ο ΛΑΓΗΕ έχει υποβάλει εδώ και καιρό πρόταση στη Ρυθμιστική Αρχή για την αναθεώρηση προς τα πάνω του τέλους, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό έλλειμμα που αντιμετωπίζει και το οποίο αυξάνεται καθημερινά κατά 1 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΕ αναγνωρίζει ότι ένας διπλασιασμός του τέλους ΑΠΕ είναι η μόνη αναπόφευκτη λύση, ωστόσο, το θέμα αυτό εναπόκειται στη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής και θα παραμένει σε εκκρεμότητα έως ότου οριστικοποιηθούν οι αρμοδιότητες της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.