Τα Προβλήματα της Αγοράς Ενέργειας Δεν Καταλαβαίνουν από Χαρτοφυλάκια

Το τριτομεακό (συγχωρήστε μας το νεολογισμό) υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της νέας κυβέρνησης μάλλον χρειάζεται νέα επωνυμία. Θα πρέπει να βγάλει από την προμετωπίδα του το Ενέργειας, αφού φαίνεται ότι στο βραχύβιο, ως τώρα, βίο του με όλα τα άλλα μπορεί να ασχολείται, πλην του ενεργειακού τομέα.
energia.gr
Τετ, 11 Ιουλίου 2012 - 09:17

Το τριτομεακό (συγχωρήστε μας το νεολογισμό) υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της νέας κυβέρνησης μάλλον χρειάζεται νέα επωνυμία. Θα πρέπει να βγάλει από την προμετωπίδα του το Ενέργειας, αφού φαίνεται ότι στο βραχύβιο, ως τώρα, βίο του με όλα τα άλλα μπορεί να ασχολείται, πλην του ενεργειακού τομέα. Αδιάψευστος μάρτυρας οι δραστηριότητες που δημοσιοποιήθηκαν ως τώρα και οι οποίες περιορίζονται στους τομείς του Περιβάλλοντος, κατά κύριο λόγο, και ίσως και της κλιματικής αλλαγής, αν θεωρηθεί ότι εμπίπτουν σε αυτόν τον τομέα οι υπερβάσεις του όζοντος, τις οποίες μαθαίνουμε από καιρού εις καιρόν.

Από τα 13 ως τώρα δελτία Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ, τα τέσσερα αφορούν στις υπερβάσεις του όζοντος στην ατμόσφαιρα και οι τρεις είναι για ζητήματα περιβαλλοντικά, όπως, η εγκύκλιος για την κύρωση των δικτύων κοινόχρηστων χώρων οικισμών, ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός και η αποκατάσταση της παραλίας Επιταλίου, στο Δήμο Πύργου, που επέτρεψε την επιστροφή της χελώνας Καρέτα-Καρέτα. Τα υπόλοιπα αφορούν στην κινητικότητα του υπουργού (ταξίδι στην Κύπρο, προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή και συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα) και του υφυπουργού (συνέδριο Economist).

Υπάρχει και μία ανακοίνωση που αφορά στον ενεργειακό τομέα, αλλά η δραστηριότητα αυτή μάλλον προέρχεται από κεκτημένη ταχύτητα. Αφορούσε στις προσφορές που υποβλήθηκαν για τη διαδικασία του open door.

Κατανοούμε ότι το πώς θα λειτουργούν τα δίκτυα σε κοινόχρηστους χώρους οικισμών έχει μια προτεραιότητα. Το ίδιο και ο Οικοδομικός Κανονισμός. Για την καρέτα-καρέτα, δεν το συζητάμε. Τώρα, αν η ενεργειακή αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστού και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει με εκτροχιασμό και μάλιστα σε περίοδο καύσωνα, αυτό μπορεί να περιμένει. Το ίδιο και οι ξένοι επενδυτές, που περιμένουν εδώ και τέσσερις μήνες στο ακουστικό τους για να μάθουν τι θα γίνει με την αξιολόγηση τους, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες θα επιτρέψουν, υποτίθεται, να ξεκινήσουν και εδώ έρευνες υδρογονανθράκων, για να σωθεί η ελληνική οικονομία.

Για τις αποκρατικοποιήσεις ουδείς λόγος. Υπάρχουν στα χαρτιά.

Το ΥΠΕΚΑ -και δεν είναι το μόνο- έχει άλλα κάστανα να βγάλει από τη φωτιά. Πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη για την ανάθεση αρμοδιοτήτων. Και η ενέργεια αποτελεί το «αγκάθι» στη συνεννόηση και την αγαστή συνύπαρξη της τρικομματικής κυβέρνησης. Σε μια εβδομάδα περίπου θα κλείσει μήνας από την ορκωμοσία της και στο ΥΠΕΚΑ ακόμη δεν έχει λυθεί το κρίσιμο αυτό ζήτημα που απειλεί να τινάξει στον αέρα πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον ενεργειακό τομέα. Την αγορά, όμως, δεν την ενδιαφέρει ο διαγκωνισμός για τα τομεακά χαρτοφυλάκια. Αυτό που θέλει να γνωρίζει είναι με ποιόν θα μιλά και ποιος θα αποφασίζει για τις εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί. Αντ’ αυτού διογκώνεται η αγωνία για την επίλυση τους.

Προς Θεού, όχι βιασύνη. Τα προβλήματα μπορούν να περιμένουν. Υπάρχει και ο από μηχανής θεός. Τα ακυρώνει με την κατάρρευση τους.