Η Εξίσωση του Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης έχει Πολλαπλή Σημασία και Χρησιμότητα, Αρκεί να Πραγματοποιηθεί

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση στο πλαίσιο μέτρων που θα προτίθεται να λάβει για την μείωση του ελλείματος κατά 11,6 δισεκ. Ευρώ, και υπό την αφόρητη πίεση της Τρόικας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει επιτέλους στην εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του αρμοδίου υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη το πετρέλαιο θέρμανσης θα εξισωθεί(sic) στο 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης
energia.gr
Δευ, 16 Ιουλίου 2012 - 10:04

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση στο πλαίσιο μέτρων που θα προτίθεται να λάβει για την μείωση του ελλείματος κατά 11,6 δισεκ. Ευρώ, και υπό την αφόρητη πίεση της Τρόικας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει επιτέλους στην εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του αρμοδίου υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη το πετρέλαιο θέρμανσης θα εξισωθεί(sic) στο 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης. Όπως ανέφερε επίσης ο κ. υφυπουργός η εξίσωση δεν θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και στη μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με υπολογισμούς η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 30 έως 40 λεπτά το λίτρο και το κίνησης θα μειωθεί κατά 10 λεπτά στα 1,4 ευρώ ανά λίτρο μέση τιμή.

Ωστόσο ο κ. Μαυραγάνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια μείωση στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης ώστε να μειωθεί περαιτέρω η τελική τιμή, που έτσι και αλλιώς καθορίζεται από τις εταιρείες και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επικρατούσες διεθνείς τιμές, ώστε να αμβλυνθούν κατά το δυνατόν οι αρνητικές συνέπειες στους οικογενειακούς προυπολογισμούς. Με την ίδια λογική οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν την δυνατότητα να χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα βάσει εισοδηματικών, γεωγραφικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Βέβαια όλα αυτά τα σχέδια, οι σκέψεις, οι εξαγγελίες και οι προγραμματισμοί περί επιδομάτων και της ανάγκης στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων στην περίπτωση εξίσωσης της τιμής πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης έχουν ακουσθεί κατά κόρο την τελευταία 15 ετία και ως γνωστό δέν έχει γίνει τίποτα. Η μέν σκέψη να υπάρξει απόλυτος εξίσωση, δηλαδή να πωλούνται ακριβώς στη ίδια τιμή, το πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης είναι πάρα πολύ σωστή γιατί πέρα από το άμεσο οικονομικό όφελος που θα έχει το δημόσιο θα προκύψουν παράλληλα και αρκετά άλλα οφέλη. Άμεση επίπτωση θα υπάρξει στην πάταξη της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΕΠ φθάνει και τα 500 εκ. ευρώ τον χρόνο. Αφού η σημαντική διαφορά στην τιμή μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που υφίσταται μέχρι σήμερα αποτελεί ανοικτή πρόκληση για αυτούς που θέλουν να φοροδιαφύγουν.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος που θα προκύψει από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι η υποχρεωτική στροφή των καταναλωτών προς άλλες μορφές θέρμανσης εσωτερικών χώρων και κυρίως προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας. Το 80% των κτιρίων που χρησιμοποιούν κεντρικά συστήματα θέρμανσης έχουν κατασκευασθεί πριν 30 με 40 χρόνια, με ελάχιστη η και καθόλου θερμομόνωση, με λάθος προσανατολισμό και τεράστιες θερμικές απώλειες. Η σημερινή οικονομική κρίση και το νέο τιμολογιακό ενεργειακό περιβάλλον που θα ισχύσει απ’εδώ και εμπρός δίδει μια άριστη ευκαιρία στους χρήστες- κατοίκους και στους αρχιτέκτονες-μηχανικούς και κατασκευαστές να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα όπου η ενέργεια σε όλες της τις μορφές θα έχει ένα πλέον ακριβό κόστος και όπου η εξοικονόμηση της στον οικιακό τομέα θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα, και προς αυτήν την κατεύθυνση εξ’άλλου έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα προγράμματα με Κοινοτική χρηματοδότηση και άμεση εφαρμογή.(π.χ Εξοικονομώ κατ’Οίκον).

Επειδή ακριβώς οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου κίνησης πρέπει ν’αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για μια σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο ως το κατ’εξοχή καύσιμο για την θέρμανση χώρων σε μια χώρα η οποία έχει σχετικά μικρό αριθμό βαθμοημερών σε σύγκριση με άλλες (και άρα εάν υπάρξει σωστός σχεδιασμός των κτιρίων μπορεί αυτά να καταναλώνουν απείρως μικρότερες ποσότητες ενέργειας), η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τις μεσοβέζικες λύσεις, δηλ. περί 80% εξίσωσης της τιμής και περί ανεφάρμοστων στην πράξη κοινωνικών επιδομάτων, και να εφαρμόσει μία πλήρη εξίσωση χωρίς παρεκκλίσεις και αναισθητικά. Η εποχή του απέραντου και ανεξέλεγκτου κράτους πρόνοιας και αφορμής πλουτισμού των επιτήδειων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και εάν αυτό δεν θέλουν η δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι διοικούντες θα τους το υπενθυμίσει η Τρόικα.