Σύμφωνα με τις περισσότερες αναλύσεις, τις τελευταίες του ώρες ως πρόεδρος της Συρίας μετράει πλέον ο Μπασάρ αλ Ασάντ, ειδικά μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε το καθεστώς του την περασμένη εβδομάδα, όταν πέθανε ο υπουργός άμυνας της χώρας και αριθμός άλλων αξιωματούχων σε βομβιστική επίθεση.

Σύμφωνα με τις περισσότερες αναλύσεις, τις τελευταίες του ώρες ως πρόεδρος της Συρίας μετράει πλέον ο Μπασάρ αλ Ασάντ, ειδικά μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε το καθεστώς του την περασμένη εβδομάδα, όταν πέθανε ο υπουργός άμυνας της χώρας και αριθμός άλλων αξιωματούχων σε βομβιστική επίθεση.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Ασάντ γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1965 στη Δαμασκό. Γιος της Ανισέχ και του Χαφέζ Αλ Άσαντ, ο Μπασάρ ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας Άσαντ και ο δεύτερος γιος μετά τον Μπασίλ Αλ Άσαντ, τον οποίο ο Χαφέζ προόριζε να τον διαδεχθεί στη θέση του Προέδρου της Συρίας. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού και στο Λονδίνο, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει το 1994 στην πατρίδα του, μετά τον θάνατο του αδερφού του, προκειμένου να αναλάβει θέσεις-κλειδιά στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

 

Στις 10 Ιουνίου 2000, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, ο Χαφέζ Ασάντ υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε. Ο γιος του, Μπασάρ, τον διαδέχθηκε αμέσως στην προεδρία.

 

Η πρώτη περίοδος του Μπασάρ Αλ Ασάντ στην εξουσία της Συρίας συνδέθηκε με την προσπάθειά του για την πάταξη της διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας και την προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη. Πολλοί από τους παλιούς υπουργούς απολύθηκαν, χορηγήθηκε αμνηστία σε εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους και η φυλακή Mazzeh έκλεισε. Ταυτόχρονα άρχισε να αναπτύσσεται, με την ενίσχυση από τον ίδιο τον Άσαντ, η διαδικτυακή τεχνολογία.

Όμως, σύντομα η κυβέρνηση του Άσαντ σταμάτησε τις προσπάθειές αυτές. Αρκετοί από τους απελευθερωμένους πολιτικούς κρατούμενους του 2000 συνελήφθησαν ξανά, όπως και αρκετά μέλη των muntadāt (σαλόνια), κατηγορούμενοι για σχέσεις με την σουνίτικη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Μετά την Επανάσταση των Κέδρων και τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Λίβανο το 2005, στη Συρία πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο της «Άνοιξης της Δαμασκού» και των muntadāt, έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στο προσκήνιο, ζητώντας περισσότερες αλλαγές.

Έτσι έφτασε η Συρία στο 2011 και την Αραβική Άνοιξη, η οποία γέννησε την επανάσταση που όλοι πιστεύουν ότι θα σημάνει το τέλος της εξουσίας του Ασάντ μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

 

Η αρχική αντίδραση του Ασάντ στις εξεγέρσεις ήταν να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και να καταργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο Ασφαλείας, αλλά οι αποφάσεις αυτές συνέπεσαν με την κλιμάκωση της βίας απέναντι στους διαδηλωτές, γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή στο εξωτερικό και ένταση στο εσωτερικό.

 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί κανείς και στα ντοκουμέντα του WikiLeaks τα οποία αφορούν emails του Ασάντ. Φαίνεται λοιπόν ότι ο Σύριος πρόεδρος άκουγε μουσική country τη στιγμή που η Χομς φλεγόταν, ενώ η σύζυγός του είναι μανιώδης αγοραστής ρούχων και διακοσμητικών.