Ώρα να Σταματήσει το «Παιχνίδι των Λέξεων» στην Αγορά Ενέργειας

Οι λέξεις είναι έννοιες. Αυτές, με τη σειρά τους, δημιουργούν νοήματα, που υπογραμμίζουν και προσδιορίζουν την επικοινωνιακή διαδικασία. Με απλά λόγια, αν δεν γίνεται αντιληπτό το νόημα των λέξεων στο πινγκ-πονγκ των μηνυμάτων του πομπού με ένα δέκτη, κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να επικοινωνήσουμε εντέλει
energia.gr
Τρι, 24 Ιουλίου 2012 - 07:41

Οι λέξεις είναι έννοιες. Αυτές, με τη σειρά τους, δημιουργούν νοήματα, που υπογραμμίζουν και προσδιορίζουν την επικοινωνιακή διαδικασία. Με απλά λόγια, αν δεν γίνεται αντιληπτό το νόημα των λέξεων στο πινγκ-πονγκ των μηνυμάτων του πομπού με ένα δέκτη, κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να επικοινωνήσουμε εντέλει.

Η ετυμολογία, από την άλλη πλευρά, ασχολείται με τη διερεύνηση του έτυμου λόγου, δηλαδή, τον προσδιορισμό της αληθινής έννοιας των λέξεων.

Προκειμένου, λοιπόν, να μην υποπέσουμε σε επικοινωνιακά σφάλματα, θα προσφύγουμε στην ετυμολογία για να αποκωδικοποιήσουμε τη σημασία της λέξης «αναδιοργάνωση». Και τι καλύτερη μέθοδος από την προσφυγή σε ένα λεξικό. Σύμφωνα με το λεξικό του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, αναδιοργάνωση είναι η νέα διοργάνωση σε διαφορετική βάση. Αναδιοργανώνω, πάντα σύμφωνα με το ίδιο λεξικό, σημαίνει οργανώνω κάτι από την αρχή. Πότε χρειάζεται κάτι αναδιοργάνωση; Όταν έχει διαπιστωθεί ότι δεν λειτουργεί σωστά όπως είναι, συνεπώς, χρειάζεται κατάργηση και νέα οργάνωση εξαρχής. Για να μπορέσει να καταστεί αποδοτικότερο.

Επί της ουσίας τι υποκρύπτει η ανάγκη αναδιοργάνωσης; Ότι ένα σύστημα, ένας οργανισμός, μία επιχείρηση έχει αποτύχει έτσι όπως έχει στηθεί για να λειτουργεί και πρέπει να διαλυθεί και να οργανωθεί σε νέες βάσεις.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ για την αναδιοργάνωση του συνόλου της ενεργειακής αγοράς, που κοινοποιήθηκαν στο ΥΠΕΚΑ, λένε με σαφήνεια ακριβώς αυτό το πράγμα. Ότι η αγορά όχι μόνον δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στο ρόλο της, αλλά έχει αποτύχει παταγωδώς. Τίποτε δεν λειτουργεί σωστά, ούτε η παραγωγή, ούτε η προμήθεια, ούτε ο ανταγωνισμός. Αν έπρεπε κάποιος να τη βαθμολογήσει θα της έβαζε κάτω του μηδενός. Όχι γιατί θα ήταν απαραίτητα αυστηρός. Αλλά γιατί όταν η Ρυθμιστική Αρχή φθάνει στο σημείο να προτείνει δομικές αλλαγές εν έτει 2012, ε, τότε κάτι δεν πάει καλά. Και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να το αντιληφθεί αυτό κάποιος.

Η ΡΑΕ μιλά για αναδιοργάνωση. Και όχι για βελτιωτικές προτάσεις ή επιπρόσθετες παρεμβάσεις που θα ενίσχυσαν την αποδοτικότητα της αγοράς. Και για όποιον εξακολουθεί να έχει ενδεχομένως κάποιες ενστάσεις για τη σημασία της λέξης το λέει ακόμη πιο ξεκάθαρα. Μιλά για σχεδιασμό της αγοράς, δηλαδή, ως να μην υφίσταται κάτι, αλλά να πρέπει να γίνει εξαρχής.

Αλλά, ας μην παίζουμε άλλο με τις λέξεις. Η παταγώδης λειτουργία της εγχώριας ενεργειακής αγοράς πιστοποιείται με τον πλέον έγκυρο τρόπο. Από το Ρυθμιστή της, που έρχεται να προτείνει σαρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της, γιατί το υφιστάμενο μοντέλο δεν απέδωσε. Ο ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος, τα φαινόμενα προστατευτισμού δημιουργούν αγκυλώσεις και καταχρηστικές συμπεριφορές από όλους, οι αντιμαχόμενες απόψεις προκαλούν ακινησία και το μάρμαρο καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής. Ήδη, τα προβλήματα είναι εδώ. Ρευστότητα στο κόκκινο, πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα, μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, και η οικονομική κρίση κερασάκι στην τούρτα. Πλήρες αδιέξοδο.

Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος. Η ΡΑΕ τολμά και βάζει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Τα ανατρέπει όλα. Καλούνται τώρα όλοι οι παίκτες της αγοράς, μηδενός του δημοσίου εξαιρουμένου, να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα την κατάσταση και πέρα από προσωπικές επιδιώξεις, σκοπιμότητες και πολιτικά κόστη, να ενσκήψουν με ευθύνη πάνω στο πρόβλημα και να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις. Το δημόσιο να χαράξει εθνική στρατηγική για την ενέργεια και οι συμμετέχοντες στην αγορά να συγκλίνουν σε λύσεις που θα δώσουν πραγματική πνοή ανάπτυξης, με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, που θα εγγυηθούν το ασφαλές μέλλον της. Όλα τα άλλα θα είναι εκ του πονηρού.