Η Schneider Electric, παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας, συμμετείχε στο workshop με τίτλο «Προτυποποίηση και Διαχείριση Ενέργειας σε αειφόρα κτίρια που χρησιμοποιούν το υδρογόνο ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας» που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στις 3-4 Σεπτεμβρίου 2012 στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του ερευνητικού προγράμματος H2SusBuild.

Η Schneider Electric , παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας, συμμετείχε στο workshop με τίτλο «Προτυποποίηση και Διαχείριση Ενέργειας σε αειφόρα κτίρια που χρησιμοποιούν το υδρογόνο ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας» που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στις  3-4 Σεπτεμβρίου 2012 στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του ερευνητικού προγράμματος H2SusBuild .

Τη δεύτερη μέρα του workshop, 4 Σεπτεμβρίου, ο κ. Δημήτρης Ιωάννου, Energy Management Services Supervisor της Schneider Electric, μίλησε για τη Διαχείριση Ενέργειας και το Σύστημα Ελέγχου του προγράμματος H2SusBuild, ενώ ο κ. Θανάσης Τσικόγιας, Μηχανικός Προδιαγραφών της Schneider Electric, μίλησε σχετικά με το νέο πρότυπο συστημάτων διανομής χαμηλής τάσης IEC 61439 και την εφαρμογή στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Ιωάννου, υπογράμμισε: «Τα υβριδικά συστήματα, όπως αυτό του κτιρίου H2SusBuild, απαιτούν ένα εξειδικευμένο σύστημα ενεργειακής εποπτείας, τόσο για τη σωστή εκτέλεση του αλγορίθμου λειτουργίας, όσο και για την ασφαλή λειτουργία των συστημάτων και ιδιαίτερα του υδρογόνου». Επιπλέον, ο κ. Θανάσης Τσικόγιας προσέθεσε: «Η συμμετοχή μας στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα μας χάρισε χρήσιμες εμπειρίες και τεχνογνωσία που θα εφαρμόσουμε και σε επόμενα ερευνητικά projects».

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα H2SusBuild (Hydrogen 2 Sustainable Building) είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός κτιρίου που όχι μόνο θα μειώνει δραστικά το «αποτύπωμα» άνθρακα, αλλά θα μπορεί και να καλύψει πλήρως την ηλεκτρική του κατανάλωση, εκμηδενίζοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων. Στο κτίριο αυτό η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται αποκλειστικά από εναλλακτικές πηγές (αιολική και ηλιακή ενέργεια). Όσο για το «πράσινο ρεύμα» που περισσεύει, χρησιμοποιείται για την ηλεκτρόλυση νερού, την παραγωγή αερίου υδρογόνου και τη φύλαξή του με σκοπό τη μελλοντική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου.

Στο H2SusBuild workshop συμμετείχαν συνεργάτες και ενδιαφερόμενοι σχετικά με λύσεις του υδρογόνου για βιώσιμα κτίρια, θέματα τυποποίησης και διαχείρισης ενέργειας.